Lepší turnaj nenajdete. Memoriál, který dělá Čechům reklamu

Od středy do soboty se v Radotíně koná tradiční Memoriál Aleše Hřebeského
 

Dvacet jedna týmů z patnácti zemí světa. Na radotínském boxlakrosovém hřišti začal tradiční Memoriál Aleše Hřebeského.

Více informací o lakrosu naleznete na LCC Radotín. Na návštěvě u české lakrosové špičky

„Turnaj aspiruje na nejlepší boxlakrosový šampionát v Evropě. Máme ale zprávy o tom, že kladné ohlasy sklízí i v zámoří. Dokonce lidé, kteří se věnují lakrosu profesionálně, říkají, že se takový turnaj nikde jinde ve světě nehraje,“ informuje Ondřej Mika, dlouholetý pořadatel Memoriálu. „Líbí se mi tu. Celý turnaj se odehrává na venkovním hřišti, navíc se tu setkávají evropské a severoamerické týmy,“ dělí se o své dojmy Maximilian Strunk z berlínského týmu Deutschland Adler.

 

Boxlakros zvyšuje zájem obecenstva, severoamerické týmy prestiž turnaje

 

Boxlakros je kontaktní sport, tvrdostí srovnatelný s ledním hokejem. Je to i rychlá sportovní disciplína, která je ze všech druhů lakrosu divácky nejatraktivnější. K boxlakrosovým velmocem se řadí Kanada a Spojené státy americké.

Před více jak 14 dny vyhrály radotínské hráčky Česko-německý pohár. Více na Radotín vítal nejlepší Středoevropanky. Titul získaly české hráčky

„K favoritům turnaje určitě patří kanadští Green Gaels a Pioneers. Bez šance nebude ani výběr domácího LCC Radotín. Kluci se výborně připravovali a letos mají opravdu hodně silný tým,“ říká Ondřej Mika. Memoriál se koná od středy dvacátého do soboty dvacátého třetího dubna. Rozhodnutí, zda se z celkového triumfu budou radovat Severoameričané nebo pozvedne pohár nad hlavu některý z patnácti evropských týmů, padne po sobotní osmé hodině večer.

 

Sobotním finálovým bojům budou předcházet páteční večerní exhibice, jejichž vrcholem bude utkání Evropa vs Severní Amerika. „Během celého šampionátu si na své přijde každý, kdo má rád atraktivní podívanou. K výhodám Memoriálu patří, že zápasy provází velmi dobrá divácká atmosféra,“ připomíná Ondřej Mika, pořadatel turnaje a sekretář LCC Radotín.

 

Memoriál s více než dvacetiletou tradicí zaujal i mladého Berlíňana

 

Memoriál se koná na památku předčasně zesnulého Aleše Hřebeského, hráče LCC Radotín a jednoho z nejtalentovanějších českých lakrosistů. „Když Aleš čekal na autobusové zastávce, srazil ho opilý řidič. Následkem toho Aleš v nemocnici zemřel,“ vysvětluje smutný osud bývalého spoluhráče Ondřej Mika.

 

O historii Radotína se více dozvíte na Do Radotína jeďte nejlépe vlakem

První ročník turnaje uspořádali radotínští lakrosisté v roce 1994. Zlomovým se stal osmý ročník, kdy se podařilo zrekonstruovat hřiště a vybudovat povrch s umělou trávou. Slavnostní otevření nového stadionu proběhlo právě v rámci Memoriálu Aleše Hřebeského, kterého se premiérově zúčastnily i zahraniční týmy.

 

„O Memoriálu jsem dost slyšel ještě předtím, než jsme do Prahy přijeli. Zhlédl jsem dokument o turnaji a také několik videí z jeho minulých ročníků. Zaujalo mě to. Dohledal jsem si proto i informace o historii českého boxlakrosu a o LCC Radotín,“ řekl Maximilian Strunk, který se v dresu německého Deutschland Adler představil na šampionátu vůbec poprvé.

Klíčová slova: