Cyklohráček a cyklovlak byly představeny veřejnosti

Vyráží každý víkend
Zobrazit fotogalerii (12)
 

Cyklohráček vjel do třetí sezony již v březnu, teď dostal nový samostatný vlak. Přepravovat se chce nejen čím dál více lidí s koly, ale i dětský koutek praskal ve švech. Vedle toho byl veřejnosti přestaven i další samostatný cyklovůz, svezete se jím od soboty 23. dubna.  

Nový vůz začíná jezdit od soboty 23. dubna

Cyklohráček je rodinný výletní vlak, vozit se jím můžete o víkendech a svátcích. Jezdí na Okoř a do Slaného, pro velký zájem dětí se rozrostl. Dostal nový vůz, respektive pojízdnou hernu na kolejích s balónkovištěm, stavebnicemi i skluzavkou pro nejmenší. Na trať vyráží v sobotu 23. dubna. „Jsme vděční za spolupráci s Českými drahami, pomáhá dobře prezentovat obecně systém PIDu, přivádí do systému i nejmenší cestující, což je pro nás cenné,“ říká Martin Šubrt, náměstek ředitele Ropidu. „Pojede nejen do Slaného, ale také do Zlonic, kde cestující najdou Muzeum železniční dopravy. „Vlak mohou využít jak cyklisté, jako v minulosti, tak rodiny s dětmi. Ve Slaném pokračuje hledání pokladu. Cestující navíc mohou využít slevu například do aquaparku, a to na základě razítka, které dostanou od hry vedoucích. Ve vláčku se jezdí za klasické jízdné ČD a PIDu,“ dodává Šubrt.

Kam ještě vyrazit s dětmi? Co třeba do Veltus na projížďku historickým povozem? Koňský povoz vás sveze každý den ve Veltrusech

Není zde jenom průvodčí, ale i hryvedoucí, ti se starají o hry a navíc mají pro děti připraveny i malé dárky. Ke třem vozům tedy přibyl i čtvrtý vůz plný balonků. Nový vagonek je červený, stávající zelené, barevné rozlišení zatím zůstává. Do budoucna jsou dvě varianty vizáže vláčků, buď přejdou všechny do zelené, nebo může být každý jiný, pro děti by to znamenalo lepší rozlišování.

Pro sportovce bude nově brázdit železnici i cyklovlak, už od května

Kromě cyklohráčku byl představen i prototyp cyklovozu. „Pokud tento vůz bude vyhodnocen jako úspěšný, pak bychom chtěli pokračovat v rozšiřování na tratě, které jsou přetěžované a využívané v přepravě kol, například v jižních Čechách,“ říká Jiří Ješeta, ředitel Odboru obchodu osobní dopravy ČD. Cyklovůz zatím vyjíždí do Dobříše, je unikátní i svým vybavením, ať je to ovládání dveří, nebo informační systém. Je zde 26 míst k sezení a velký prostor pro uložení kol. Vůz není unikátní jen neobvyklým uspořádáním, je ho navíc možné zařadit v soupravě mezi Regionovy nebo za ně. Vozy upravené po cyklisty se tak nově dostanou i tam, kde zasazeny být nemohly, nově upravený vlak do Dobříše vyrazí na začátku května.

Jízdní řád