AZOS Nymburk vyrábí dál, odpůrci hlásí policii "toxický smrad"

Míting občanů před před provozem zinkovny v Nymburce
 

Firma AZOS využije lhůty k odvolání proti rozhodnutí krajského úřadu o zákazu výroby. Místní občané se nedají a chystají setkání se senátory. Jednatel firmy byl navržen na Ropáka roku. 

Odbor regionálního rozvoje krajského úřadu 15. dubna rozhodl o zastavení kataforézní a zinkovací linky firmy AZOS CZ, s. r. o. Podle tiskového mluvčího AZOS Karla Samce zatím firma žádná opatření nepřijala a výroba běží dál. "Provádíme právní analýzu a vydáme prohlášení do konce odvolací lhůty," řekl Karel Samec. Odvolací lhůta obvykle trvá patnáct dnů od vydání správního rozhodnutí, takže čas vyprší do konce dubna.

Spolek Permanent bude dále bojovat

Nespokojenost dává najevo spolek občanů města Nymbuk Permanent. "Obyvatelé nahlašují na městkou policii toxický smrad. To, co kraj vydal, je plácnutí do vody, aby se veřejnost uklidnila," říká mluvčí spolku Jaroslav Štencl. Spolek se chce obrátit se stížností na největšího odběratele AZOSu, kterým je Škoda Auto. Chystají také doplnění informaci pro ombudsmana a setkání se senátory z nymburského okresu.

Ropák roku?

Za více než dvouleté obtěžování obyvatel Nymburka nepříjemným zápachem je jedním z deseti kandidátů v anketě Ropák roku navržen Ing. Petr Šimák, jednatel společnosti AZOS CZ. Pořádající ekologická organizace Děti Země uvedla, že zápach z provozu zinkovny kataforézní lakovny autodílů byl opakovaně doložen měřením. Krajský soud v Praze v červnu 2015 pro nezákonnost zrušil AZOSu dodatečné stavební povolení mimojiné kvůli chybějícímu stanovisku k ochraně ovzduší.