Kam na výlet, festival, s dětmi, na nákupy? Nakouknětě k nám do chalupy.

Parní expres
 

Opět po týdnu přinášíme tipy kam na výlet s dětmi i za poznáním, na festival, kde shlédnout divadelní představení nebo strávit příjemné nákupní dopoledne. Kdybyste se chtěli porovnat s ostatními, sportovních soutěží také není pomálu

Kam za muzikou

V pátek si můžete poslechnout v černošickém Club Kině kapelu Neřež a v Klubu Ference Futuristy Traktát o pouličním umění s novinářkou a akordeonistkou Dalibor Zita.

V Dobříši hrají Nezmaři.

Ondřej Havelka

Na zámku Štiřín tou dobou pozpěvuje Ondřej Havelka a Melody Makers ve své koncertní show věnovanou třem legendám, Jiřímu Voskovci, Janu Werichovi a Jaroslavu Ježkovi.

 

Páteční zábavu v Berouně má zajistit Galashow Karla Bláhy. Pro technaře se v Metro Clubu chystá klasická klubovka a v Kralupech nad Vltavou Techno Revolution v Ponorce.

 

 

Na Zbraslavi se můžete zapojit do charitativního Tanečního večera pro Julii a ještě si to ve stylu 50.-60. let pořádně užít v Restauraci U Přístavu.

Mořinka Fest

Akci týdne doporučujeme sobotní Mořinka FEST na návsi. Vystoupí řada rockových kapel, točí se pivo z minipivovaru MMX a peče prasátko.

Jarní sraz „Kola a Motory“ v Černošicích vyráží také na Mořinka fest.  

Večer se motory vrací na koncert kapely The Yestertones, který se koná v Club kině.

 

Sjezd řeky historickými plavidly

23. 4. se na Vodáckém festivalu Zruč nad Sázavou v areálu zámku můžete těšit na sraz historických plavidel, plavbu na mořských kajacích, promítání expedic, veletrh outdoorových firem a hlavně na spoustu folkových a trampských kapel! V sobotu je též zahájena sezóna na zámku Zruč nad Sázavou, kde se konají akce pro děti.

 

 

Modleticích se v sobotu pořádá Countrybál.

 

Milan Čepelka

Divadlo

Na Žebráku se v pátek koná literárně-hudební večer, Ten píše to a ten zas tohle, s hercem z Divadla Járy Cimrmana Milanem Čepelkou.

V Čerčanech shlédnete v sobotu divadelní přestavení „Poctiví společníci

Amatérské divadlo Unhošť zve v sobotu na hořkou komedii o mužích I na batmana občas padne smutek.

Na Zbraslavi připravili tradiční pohádku, tentokrát O princezně Zubejdě Solimánské a v Dolních Chabrech pohádku Cestovatel Kompásek.

 

24. hrají v Týnci nad Sázavou divadelní představení Soudné sestry.

 

 

Pro děti

Parní expres

23. dubna začíná slavnostní zahájení 20. sezóny Železničního muzea Zlonice, kam můžete jet parním expresem z Prahy Bráník. Cestou vás, i děti čekají zajímavé akce.

 

Do Zlonic se také dostanete přes Okoř a zpět přes Slané (které také zahajuje turistickou sezónu) cyklohráčkem (zde naleznete jízdní řád).

vláček Kokořík

Nebo se svezte s rodinou turistickým vláčkem Kokořík (jízdní řád zde), křižujte po Kokořínsku a obdivujte zdejší přírodní krásy. V sezoně jezdí každý víkend.

A konečně již čtvrtou sezónu drandí mezi Benešovem a Konopištěm ekovláček. Jízdní řád najdete zde. Tento víkend slaví zdejší medvěd Jirka 10. narozeniny, je proto nejvhodnější příležitost podívat se na zámek a do parku plného nabubřelých pávů.

Na zámku Loučeň můžete potrénovat statečnost svých ratolestí v rámci Strašidelných dubnových sobot.

Pokud jste ještě nezkusili geocaching, s touto „hrou“ vás seznámí na sobotní akci Putování za poklady Louštína na Kladensku.

Ledčickém History Parku v blízkosti Velvar pořádají celovíkendovou akcí pro děti Průzkumník aneb archeolog s bolavýma nohama.

Nedělní výprava za upíry se koná v Čelákovicích.

 

Výlety

Ropucha

V sobotu se ze Srbska vyráží na vycházku za obojživelníky a plazy Českého krasu.

Zajímavé může být i sobotní putování krajinou barona Ringhoffera pěšky, na kole nebo koloběžce, kterou vám zdarma půjčí na startu v Mirošovicích. Zajištěn rozvoz busem a cyklovlekem.

Cílem 41. ročníku dálkového pochodu KUDY CHODIL KAREL IV. je jak jinak než Karlštejn. V sobotu brzo ráno se jde hned z několika startovišť Radotína, Zbraslavi, Černošic, Dobřichovic i Berouna.  

Na sobotní 10 kilometrový výlet Cesta do středu království českého Netvořic do Lahoze se můžete také připojit v různých stanovištích.

Na zámku Konopiště už připomínají 100 let od úmrtí Františka Ferdinanda d'Este a bude zde probíhat několik akcí. Trvá i výstava fotografií, osobních předmětů a suvenýrů velkých cestovatelů Hanzelky a Zikmunda.

Bitva u Libušína

Největší středověký festival v ČR se již po 25. pořádá v údolí pod bývalým hradištěm kněžny Libuše. Setkání 2 000 šermířů, zakončené mohutnou bitvou, nabízí vynikající způsob strávení sobotního odpoledne.

A nakonec tip pro pány, v Milovicích se každou sobotu až do října koná výstava vozidel a motocyklů Burza & Oldtimer v areálu tankodromu.

 

Nákupy

Veletrh Narcis 2016 v Lysé nad Labem nabízí zajímavý květinový program. Koupit si zde můžete řadu cibulovin a sazenic.

V Černošicích začínají tradiční sobotní trhy. Je připraven „Otvírák s překvapením“.

 

V neděli zde obnovte garderobu staronovými úlovky ze IV. Fashion Pikniku v Mokropsích.

 

23.4. si do Řevnic můžete přijít trochu zavetešit na originální akci Garage Sale Řevnice III. Na stránkách je i mapka s nabízeným „zbožím“.

 

Dětský bazar se koná v sobotu ve Všenorech.

 

Na rybí hody přijďte na zámek Dobříš. Ochutnáte rybí speciality a guláš soutěží regionálních restaurací, pro děti jsou připraveny dětské aktrakce a hry.

 

Sport

Na Zbraslavi se v pátek pořádají automobilové závody ZBRASLAV – TOČNÁ.

V sobotu z Dobřichovice startují závody horských kol pro pravé bikery Trans Brdy České spořitelny - Kolo pro život. Zábavný den pro celou rodinu zaručuje nesoutěžní cyklo vyjížďka i závod pro děti. Celková délka závodu je 58 km, převýšení 1529 m.

Trans Brdy

V sobotu se nabízí zajímavá další sportovní událost - XIV. Zvolský běh. Zúčastnit se mohou i úplně malé děti, vypsaná je kategorie do 4 let.

 

Dolních Břežanech se tou dobou můžete zúčastnit Jarního čtyřicetikilometrového cyklovýletu. Trasa uzpůsobená i dětem (25 Km).  

 

 

Nymburský půlmaraton a čtvrtmaraton

24.4. se v Babicích koná charitativní závod Vlkodlak Race v běhu se psem (i bez psů) s překážkami. Výtěžek bude věnován na opuštěná zvířata.

Nebo se do osmé ráno registrujte se na Nymburský půlmaraton a čtvrtmaraton, který je stále více vyhledávaným cílem běžců s mezinárodní účastí. Výhodou je rovinatá trať, ovšem specifická tím, že závodníci musí zdolat dvoje schody.

Nesmí chybět pozvánka na druhou kapitolou chuchelské dostihové sezóny - 15. British Racing GREEN Day.

 

 

Den země

Autoři řady oslav Dnu země si vybrali citát od Antoine de Saint – Exupéryho: „Člověk musí žít velmi dlouho, aby se stal člověkem.“ Každá obec ho pojala po svém, některá úklidem, jiná víc agitačně, výchovně a jiná zábavou. Máme několik příkladů.

Den země v Kytíně

Projděte si známá či méně známá místa a podívejte se na ně očima a srdcem malého leč statečného Hobita v rámci akce Den Země v Kytíně aneb Cesta s Frodem z Hobitína a zase zpět.

Rudné se v rámci Dnu země koná jednak hvězdářský večer, ale jako bonus se jde na exkurzi do zdejší čističky odpadních vod. Heslo: "Podívej se, za co platíš!"

Ve Zbuzanech si můžete povzdechnout nad jedním z posledních kousků zeleně v obci na vzpomínkovém a debatním pikniku na Oupoře.

V Mníšku pod Brdy jsou připraveny ekologické hry a akce pro děti ve fyzikálním duchu.

Den Země v Černošicích se oslavuje úklidem a zajímavými přednáškami na několika stanovištích.

 

V našem přehledu Kam a za čím najdete spoustu dalších námětů, jak strávit příjemný víkend.