Deset pod nulou a sníh, pražský magistrátu cvičí na zimu

Takhle to vypadalo v Černošicích
 

Magistrátní úředníci v druhé půlce dubna za slunečného počasí trénovali na situaci, kdy nám za okny napadne 30 centimetrů sněhu a rtuť teploměru se dostane k mínus deseti stupňům Celsia. Výcvik trval čtyři hodiny.

Všechny odbory pražského magistrátu dneska nacvičovaly sněhovou kalamitu. Štábní cvičení trvalo čtyři hodiny, začalo v osm a končilo ve dvanáct hodin. Mnohé možná napadne, proč se takové cvičení dělá zrovna v dubnu. Podle vyjádření se prý musí  dělat v době, kdy takové nebezpečí hrozí nejméně, podobně se provádí i povodňová cvičení. „Každé cvičení, povodňové i toto, probíhá v době, kdy krizová situace hrozí nejméně. Tedy i na povodně nacvičujeme tehdy, kdy je nejmenší pravděpodobnost, že povodně opravdu budou. V tomto případě byl termín zvolen tak, aby činnost a řešení virtuální sněhové kalamity případně nenarušila opravdová krizová situace,“ říká Vít Hofman, tiskový mluvčí magistrátu.

 

Sněžné pluhy do ulic nevyjely, cvičení bylo čistě interní, tedy bez účasti veřejnosti. Nacvičovala se koordinace jednotlivých odborů a komunikace. "Cvičení dneska proběhlo, jedná se o štábní cvičení, takže do ulic opravdu nevyjedou žádné sněžné pluhy.  Probíhá na magistrátu, je zde několik workshopů a jeho cílem je prověřit, případně i zdokonalit postupy komunikace nejen uvnitř mezi jednotlivými odbory, ale i s institucemi, jako je například Technická správa komunikací, ale tak také komunikaci navenek pro občany hlavního města,“ pokračuje Hofman.

 

Cílem je i to, aby se zaměstnanci úřadu seznámili i s prostředím kde například zasedá krizový štáb, nebo s místností, kde je v případě krizové situace zřízeno call centrum. „Další místností, se kterou se účastníci seznamují je také operační středisko krizového štábu, které funguje 7 dní v týdnu, 24 hodin denně a kde se shromažďují jednotlivé informace složek IZS a dále například od plynařů,“ dodává Hofman.