Varujte děti před Facebookem, kde přítel není vždy přítelem

Na internetu číhá na děti větší nebezpečí, než si rodiče uvědomují.
 

Rodiče podceňují nebezpečí, které jejich dětem hrozí na sociálních sítích. Často ani nevědí, co jejich děti na počítači dělají.

"Ani jsem nevěděla, že má moje dcera profil na Facebooku. Skamarádila se však s dcerou mé kamarádky a na mne vyskočila její fotka. Svůj účet neměla zablokovaný, a tak jsem si vše prohlédla. Naštěstí tam neměla příliš svých fotek a podobně, ale měla vyplněný celý profil, tedy včetně adresy a telefonního čísla. Někteří její kamarádi sdíleli někdy opravdu divné věci," popisuje Katka Kárníková, jak objevila svou dvanáctiletou dceru na Facebooku.

Katka si dcerou sedla a chtěla si s ní o sociálních sítích promluvit. Byla však překvapená. "Moje dcera je velmi chytrá, ze školy nosí většinou jedničky, a ne proto, že by celé dny seděla nad učebnicemi. Její naivita ohledně internetu mne však zarazila. Uvědomila jsem si, že problém je vážnější, než jsem si myslela," popisuje matka, která se sama na sociálních sítích pohybuje zcela běžně.

Chraňte svoje děti
Účet na Facebooku mohou mít podle pravidel této sociální sítě děti starší 13 let. Věková hranice není stanovena bezdůvodně, tvůrci Facebooku očekávají, že v tomto věku už by měli mít jednotliví uživatelé rozum, a dokáží proto snáz čelit nebezpečím, která zde mohou číhat. Svůj profil však mají děti mnohem mladší, desetiletí nejsou žádnou výjimkou a podle posledních analýz přítomnosti dětí na Facebooku jsou 4 procenta z nich dokonce mladší šesti let.

Tři čtvrtiny rodičů se obává o bezpečnost svých dětí na Facebooku. Není se co divit, děti snadno naletí na podvody, a tak jejich počítače ohrožují viry a malware, je samotné si pak může vybrat za cíl nějaký pedofil. Lidí s nekalými úmysly je na síti opravdu hodně.

 

I pedofilové mají na síti vlastní stránky, kde se ze svých pocitů mohou vypovídat. Více se dozvíte v článku Stránka pro pedofily - pomáhá i budí emoce.

 

Proč, když rodiče učí děti, že mají přecházet ulici na zelenou a že se nemají bavit s cizími lidmi, jim také nevysvětlí, jak se chovat na internetu a sociálních sítích obzvlášť?

Protože rodiče často ani nevědí, že jejich dítě sociální sítě používá. Děti na Facebook často přivedou jejich starší sourozenci. A protože každé dítě má dnes chytrý telefon, rodiče ani nevědí, kolik času tam děti tráví. Až u třetiny je to více než dvě hodiny denně.

Na Facebooku děti sleduje stěží polovina rodičů. "Snaha o kontrolu zpravidla naráží na skutečnost, že rodiče často Facebooku nerozumí a neumí jej používat. Ale měli by to být oni, protože škola tuhle část výuky velmi zanedbává," doporučuje odbornice na sociální sítě Michelle Losekoot.

Nahota na internetu
Děti i teenageři se na počítači občas chovají, jako by se jim zatemnil rozum. Zatímco na ulici by se s cizím člověkem nebavili, na Facebooku si jej klidně přidají do přátel, protože jich chtějí mít co nejvíce. "Děti by také nikdy nesouhlasily s tím, aby je někdo cizí fotil, ale samy jsou schopné své snímky, často i velmi choulostivé, dát na síť," tvrdí Losekoot. Tato "zábava" se jmenuje sexting a podle průzkumu z roku 2012 se jí věnuje zhruba 10 procent dětí a dalších 7 procent to alespoň někdy vyzkoušelo. Přitom kromě toho, že jde o trestný čin, je to také častá příčina kyberšikany.

 

Nevíte si rady s tím, jak srozumitelně vysvětlit dětem rizika na internetu? Se ČtiDoma.cz můžete nyní soutěžit o knihu Lenky Eckertové Hustej internet. Více informací najdete v článku Soutěž o knihu Hustej internet. Podívejte se na ukázky z knížky.

 

Ale nejde jen o "nahé" fotky. "To, co dáte na internet, už nikdy nezmizí a to si současní teenageři vůbec neuvědomují. Až si za pár let budou hledat práci, zaměstnavatelé budou uchazeče o zaměstnání prověřovat na internetu, včetně Facebooku, zcela běžně. A vše, co teď napíší, může být později dohledáno a použito proti nim," varuje odbornice na sociální sítě Michelle Losekoot.

Varujte, ale nestrašte
Naučte své děti na Facebooku chránit soukromí a vysvětlete jim proč. Telefonní číslo, e-mail a adresa by se na profilu v žádném případě objevit neměly. Profil by měl být uzavřený, aby se na něj nemohli dívat cizí lidé. Do přátel by si měly přidávat jen lidi, které skutečně znají. Vysvětlete jim, že za fotkou bezva kluka se může skrývat pedofil pátrající po nových obětech. Vysvětlete dítěti, že by si mělo chránit přístupové údaje, aby se k jeho profilu nedostal nikdo cizí.

 

S bezpečností na internetu však nemají problém jen děti. Více se dozvíte v článku Nebezpečí číhá na síti. Tipy, jak se vyhnout riziku.

 

Naučte děti rozlišovat mezi reálným a virtuálním světem a mezi skutečnými a virtuálními přáteli. Jen tak mají šanci se v hlubinách internetu jednou neutopit.