Chladné počasí ještě vydrží, potvrzuje to i pranostika

Počasí může přinést noční mrazíky i sněhový poprašek
 

Lidová pranostika "Jiří a Marek mrazem nás zalek" odpovídá předpovědi počasí na následující dny, kdy noční teploty mohou klesnout i pod nulu a ve vyšších polohách spadne sníh.

"O tom, že ve třetí dubnové dekádě může být velmi chladné počasí, věděli i naši předkové a ve starých kronikách bychom našli záznamy o mrazech a chumelenicích. Příliv studeného vzduchu v sobotu 23. dubna 2016 způsobil nejen pokles teplot, ale přinesl i sněhové vločky," uvedla Milena Ferebauerová z Českého hydrometeorologického ústavu. Poletující sněhové vločky se skutečně během neděle objevily i ve středních Čechách.

Zima se ještě nevzdává

V pondělí bude polojasno až oblačno a na většině území Středočeského kraje dešťové nebo smíšené přeháňky, nad 500 m převážně sněhové. Nejvyšší teploty 6 až 9 °C. Mírný západní vítr 2 až 6 m/s se bude večer měnit na jihozápadní.

V úterý a ve středu se očekávájí na většině území přeháňky nebo občasný déšť. Během dne nad 700 m srážky smíšené nebo sněhové. Odpoledne a večer od severozápadu ustávání srážek a později místy i polojasno. Nejnižší noční teploty +2 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 9 °C. Zpočátku mírný jižní, během dne čerstvý jihozápadní až západní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. Večer bude vítr slábnout.

Klíčová slova: