Pětina z nás je přenašečem meningitidy, polovina nemocných zemře

Mladí lidé se často nakazí na diskotékách, když je organizmus oslaben několikahodinovým pobytem v rušném zalidněném prostředí
 

Meningokoková meningitida může způsobit trvalé postižení nebo smrt během několika hodin. Smrtelná je pro asi polovinu pacientů. Účinnou ochranou je očkování.

Prevenci této zákeřné infekce připomíná i Světový den meningitid, který již po osmé připadá na 24. dubna. České sdružení proti meningitidě Antimeningokok letos vstoupilo do Mezinárodní konfederace organizací pro meningitidy (CoMo). Další informace najdete na stránkách sdružení Antimeningokok.cz

Různé typy meningokoků jsou odpovědné také za otravu krve, když se bakterie způsobující meningitidu dostanou do krevního oběhu. 

Až pětina z nás přenáší nemoc

Infekce se šíří mezi lidmi pomocí kapének (při líbání, kašli, kýchání a prostřednictvím sdíleného jídla či nádobí). „Má se za to, že 10–20 % populace jsou přenašeči bakterií meningitidy. Onemocnět může člověk v jakémkoliv věku. Onemocnění postihuje většinou před tím zcela zdravé jedince,“ uvádí MUDr. Hana Roháčová, Ph.D., primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce. 

Nejohroženější skupinou jsou děti do 4 let a dospívající ve věku 15 až 19 let. Ti nejčastěji onemocní například po pobytu na diskotékách. V České republice onemocnělo od roku 2011 do roku 2015 celkem 278 lidí, z nichž 23 zemřelo. Také během prvních tří měsíců roku 2016 se nakazilo 14 lidí a 3 případy byly smrtelné.

Rychlá léčba může pomoci

„Onemocnění se může se rozvinout během několika hodin a vyžaduje velmi rychlou lékařskou péči,“ upozorňuje MUDr. Roháčová. Nemocný bývá urychleně hospitalizován a jsou mu nasazena antibiotika.

Příznaky meningokokové meningitidy: Ospalost, horečka, podrážděnost, netečnost a snížená vnímavost, bolesti svalů, nohou nebo kloubů, úporná bolest hlavy, světloplachost, zvracení, vyrážka nebo skvrnky na kůži, ztráta chuti k jídlu.

„Ne vždy se musí objevit všechny příznaky, proto nečekejte, až se objeví například skvrny na kůži nebo vyrážka, ale lékařskou pomoc vyhledejte při prvním podezření, že nejde například o chřipku,“ nabádá MUDr. Roháčová.

Očkování je jistota

„Očkovací látky připraví imunitní systém tím, že ho vystaví kontaktu s původcem onemocnění v pozměněné podobě, který nemůže vyvolat onemocnění, ale dokáže spustit imunitní obrannou reakci tak, aby při příštím kontaktu s již skutečnou bakterií bylo tělo chráněno protilátkami i buněčnou imunitou. V České republice jsou v současnosti dostupné vakcíny proti všem séroskupinám meningokoku,“ vysvětluje prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D., předseda České vakcinologické společnosti ČLS JEP.