Bude v Kralupech Švejkova socha?

Zapojit se můžete už 21. května
 

Kralupští velmi stojí o sochu Haškova Švejka. Za vším stojí postava, která byla inspirovaná zdejším drogistou Vaňkem. Do dnešního dne „Spolek pro instalaci sochy Švejka v Kralupech“ vybral přes půl milionu korun.

V sobotu 21. května 2016 proběhne 1. ročník akce na podporu instalace sochy Josefa Švejka v Kralupech, určené nejen příznivcům všech typů bicyklů, ale i široké veřejnosti.

Na programu je spanilá jízda, Švejkův soutěžní několikaboj, Open turnaj  v kuličkách i živá hudba.

Made in garage: Garážová kralupská kapela hraje české i zahraniční písně od popu po punk-rock. Kuba Lamač – bicí, Tomáš Novotný – basa, skřek, David Fiedler – sólová kytara, Robert Oppl – doprovodná kytara, zpěv, Míša Spurná - zpěv

Dorazit by měli všichni milovníci kol, cyklistiky, Švejka a Kralup. Akce začíná v 8 hodin ráno, cyklomanévry startují i končí v Restauraci U Kohouta. V nabídce budou trasy o délce 5 až 61 kilometrů, ovšem vystartovat lze kdekoli a přihlásit potom až v cíli. Na desátou hodinu je připraven kuličkový turnaj. Od půl druhé se všichni účastníci mohou připojit ke spanilé jízdě, začíná U Kohouta a přejede na místo, kde bude stát nová socha vojáka Švejka. Od půl třetí potom následuje volná zábava. Ale neutíkejte, od šesté večerní je pro vás nachystaná živá hudba v podání skupiny Made in green.

Proč Kralupští tolik stojí o sochu Švejka? V románu jsou Kralupy zmíněny hned sedmkrát. Nejznámější věta „já jsem drogista Vaněk z Kralup“ byla inspirovaná reálným drogistou Janem Vaňkem. Hašek a Vaněk z Kralup se seznámili v roce 1915 ve vojenském sběrném táboře. Cílem záměru je podpořit kralupský patriotismus a přispět originálním prvkem k probíhající revitalizaci centra města, a zatraktivnit tak Kralupy pro návštěvníky. Spolek, který se za sochu dere, byl založen 26. března 2014, a to za základě iniciativy místních – „Spolek pro instalaci sochy Švejka v Kralupech“.  Rada města 8. dubna 2014 založila veřejnou sbírku na instalaci, v té je dneska 539.326 korun.

Klíčová slova: