Most na spadnutí, kruháč v nedohlednu. Jak to bude v Měšicích dál?

Křižovatka, na které neustále probíhají dopravní nehody
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Dočkají se měšičtí opravy mostu, který vede nad železnicí, nebo se bude čekat, než celý objekt spadne na koleje? A co zdejší nebezpečná křižovatka? Místní usilují o to, aby na jejím místě vznikl kruhový objezd, neděje se nic.

Most, který vede nad železnicí v Měšicích, je předmětem diskuzí už poměrně dlouho. Poslední kontrola proběhla 11. prosince roku 2014 a závady měly být do roka odstraněny. Neděje se však nic. Další kontrola má následovat v říjnu letošního roku. V tuto chvíli je most na předposledním stupni “nebezpečnosti,” a to na šestém ze sedmi.

"Z mostu protéká dešťová voda, odpadávají jeho části, vozovka je v kritickém stavu společně s přilehlým chodníkem a zábradlím. Okolí mostu tvoří odpadlé části omítky a betonu. Je zde denní riziko nebezpečí úrazu,” uvádí místostarosta obce Jan Richter.

 

Největší problém je, že se na Měšice tak trochu zapomnělo. Jsou ve stínu známějších Líbeznic. Zapomenutá obec Měšice Je to vcelku zvláštní jev, najdete tady nejen historické centrum nebo působiště Dobrovského, na zdejším zámku byl navíc poprvé v Čechách použit hromosvod! Měšice zkrotily blesk a uvítaly Dobrovského

 

Stejně neutěšená situace je na křižovatce ulic Hlavní a 5. května. Ani desítky dopravních nehod nepřiměly patřičné orgány k jakékoli činnosti. Obec se snaží, aby zde byl vybudován kruhový objezd.

A to není všechno, Měšice se obávají i změn v územním plánu. “Podle územních plánů okolních obcí se budou v budoucnu zastavovat další pozemky přiléhající k naší obci. Touto výstavbou dojde k enormnímu navýšení počtu aut a dopravní situace tak bude neúnosná,” říká Richter. Dle posledních informací jsou však problémy s vlastníky přilehlých pozemků.

 

Situace se zdá jako neřešitelná. "Každý den v ranních a odpoledních hodinách se na křižovatce těchto ulic tvoří několikakilometrové kolony, které jsou nejvíce rizikové zejména pro děti,” pokračuje Richter a dodává: “Středočeský kraj má již několik let vypracovanou studii na kruhový objezd, který by dopravní situaci radikálně zlepšil. S tímto projektem je počítáno i v územním plánu naší obce, kde máme potřebný prostor pro kruhový objezd určený na veřejně prospěšnou stavbu.”

 

Středočeský kraj se nám do vydání článků k problematice nevyjádřil, jedenáctého dubna k němu ale poslala dopis ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. V současné době je podle jejího vyjádření připravovaná aktualizace projektové dokumentace s cílem získání stavebního povolení. Na jeho základě by se mělo začít s rekonstrukcí mostu. Středočeský kraj jako zadavatel projektové dokumentace má prověřit možnost získání přilehlých pozemků a potom rozhodnout o dalším postupu. Jediné, čeho se místním podařilo dosáhnout, je rekonstrukce ulice Hlavní, ta by měla začít 16. května.