Obří požár zapálili hasiči v chemičce schválně

Hasiči trénovali 3 dny
 

Pražští hasiči se účastnili velkého cvičení, trénovali hašení požáru na vodní ploše, tedy něco, k čemu se běžně nedostanou. Všechno se dělo proto, aby nás dokázali zase trochu lépe chránit,  zároveň měla akce i výzkumný charakter. 

Cvičení probíhá ve třídenním cyklu. Každý den se vystřídá jedna směna. Je zaměřeno především na pražské hasiče, kterým Spolana poskytuje areál, věc má i vědecký charakter. První den s hasiči spolupracovala Vysoká škola báňská, fakulta bezpečnostního inženýrství. Provádělo se měření intenzity tepla při sálavých požárech hoření na vodní ploše. Za úkol bylo zjistit, jaký dopad má horko na hasiče v určitých vzdálenostech od požáru.

 

"Měří se povrch hasiče, při zásahu v určitých vzdálenostech, na vzorcích, které tady máme na stojáncích, se měří, jaké jsou dopady na blízké okolí a na hasiče, hasiči zkouší, co vydrží zásahové obleky i oni sami, aby poznali ten správný pocit a chvíli, kdy je třeba ustoupit, nebo naopak přistoupit k hašení," říká velitel zásahu a spolanských hasičů Martin Tomi.  

Trénink je důležitý kvůli tomu, aby nás tito ohniví muži mohli lépe chránit, například o víkendu si poradili s požárem v Černošicích. Chata za milion shořela v Černošicích

Dnešek byl posledním dnem třídenního cyklu. Všechno probíhalo podle stejného scénáře, jen měření byla různá. "Hodnoty pro některé věci technického rázu jsou udělané podle tabulek ze sedmdesátých let, dnes máme větší možnosti měření, můžeme se přiblížit více k reálu, technika jak hasičská, tak technická je vyspělejší a umíme ty podmínky zmírnit nebo přiostřit," pokračuje Tomi.

Samotní hasiči jsou nadšení, většinou se s takovým typem požárů nedostanou do styku, přestože pražští hasiči hasí kolem 40 požárů denně. "Říkají, že tohle je něco úplně jiného a 100% přínos, něco, s čím se běžně nesetkají," dodává Tomi.

Polygon, ve kterém by se dalo podobně trénovat, má právě jen Spolana. Podobný byl v Unipetrolu, ale tam o něj přišli, údajně měl být na soukromém pozemku. Ve Spolaně se takhle trénuje od devadesátých let. V letech 2007-2008 byly poslední tréninky, potom došlo k pauze, která trvalo do loňského roku. Akce je rozsáhlá a nelze ji dělat častěji než jednou ročně, účastní se jí každý den na 100 hasičů, pokud se najde vhodný námět, bude se zase opakovat napřesrok.

Klíčová slova: