První samostatná pošta Partner se osvědčila ve Vestci

Pošta má otevřeno každý všední den od osmi ráno do šesti večer
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Od 1. dubna začala fungovat pošta ve Vestci u Prahy. Místní občané, pošťáci i obec si provoz pochvalují. V příštím roce by se provozovna mohla přesunout do větších prostor na návsi.

Stát dlouhé fronty na poště v sousední Jesenici je již minulostí pro obyvatele Vestce. "Jsme první pošta Partner typu 2, která je samostatnou poštou. Pošty Partner typu 1 mají vždy partnerskou poštu, ke které dělají závěrku. My děláme závěrku přímo pro ústředí České pošty," vysvětluje starosta Vestce Tibor Švec (TOP 09). 

Místní jsou spokojení

Provoz zajišťují dvě pracovnice, jedna na plný a jedna na poloviční úvazek. Zuzana Prachařová je z Vestce a pracuje v poštovních službách již 23 let. Před nástupem na vesteckou přepážku dojížděla na poštu do Nuslí. "Teď to mám pět minut od baráku. Jsem spokojená a všechno perfektně funguje. Od místních máme samé pozitivní ohlasy," říká Zuzana Prachařová. Její slova potvrzuje i jeden z klientů vestecké pošty. "Jsem mnohem radši, než jezdit do Jesenice, kde byly fronty," pochvaluje si pan Nohejl z Vestce.

Pošta je rychlá a počet klientů stoupá

Obecní úřad je dočasným místem, od příštího roku se pošta přesune na náves

Od 1. dubna se rozjel provoz pošty ve Vestci a s drobnými technickými problémy (například nevyhovující tiskárna) se podařilo vše zvládnout. "Česká pošta nám zapůjčila paní vedoucí z Jesenice a paní vedoucí ze Psár a ty s námi byly prvních čtrnáct dní a v době náběhu se u nás střídaly. Na vše dohlížela paní ředitelka pobočkové sítě pošty Hana Tmejová," říká starosta Tibor Švec.  

V průběhu dubna stoupal počet zásilek a balíků. Lidé zjistili, že ve Vestci funguje pošta, a začali měnit v e-shopech způsob dodání. "Oproti jiným pobočkám fungujeme o hodně rychleji, a to díky tomu, že nenabízíme žádné vedlejší produkty. Prodáváme jen losy, ale nesjednáváme úvěry a pojištění. Klienti Poštovní spořitelny si u nás mohou vybírat peníze a to je poměrně rychlý úkon. Služby Czech Pointu vyřizujeme na obecní přepážce, takže třeba výpis z katastru nemovitostí neblokuje poštovní přepážku," vyjmenovává výhody starosta Tibor Švec.

Nová větší pošta bude příští rok na návsi

Pošta má otevřeno od pondělí do pátku od 8 do 18 hodin. Od 12 do 13 hodin je pauza, která slouží pro předání služby a polední svoz pošty. "Počet klientů stoupá den ode dne. V tuto chvíli se na návsi staví nové nebytové prostory a připravujeme projektovou dokumentaci na přesun pošty do definitivních větších prostor. V nové poště by pak přibyl terminál Sazky a bankomat," popisuje další plány Tibor Švec. Investor počítá s dokončením stavby do konce letošního roku, takže nová pošta by mohla začít fungovat v průběhu března 2017.

Veřejná služba s podporou obce

Důležitou otázkou je také financování. Ve smlouvě s Českou poštou má obec Vestec dojednaný paušál plus platbu za jeden úkon. Samotný paušál je asi 17 tisíc korun a nepokryje ani mzdové náklady. Celkové náklady vestecké pošty představují necelých čtyřicet tisíc korun. V tom nejsou započtené nájemné a energie, které zajišťuje úřad. "Očekáváme, že ztráta bude kolem deseti tisíc korun za měsíc. Bereme to jako veřejnou službu, a proto jsme ochotní ztrátu snášet. V nových prostorách s dalšími placenými službami by ztráta neměla přerůst přes sto padesát tisíc ročně. Občanům jsme za to přinesli poštu blíž a zredukovali jsme čekání," uzavírá starosta Tibor Švec. 

Psali jsme: Nová Pošta Partner ve Vestci zahájí provoz od dubna

Klíčová slova: