Kam v sobotu na pálení čarodějnic?

Kam o mystické noci?
 

Sobotní noc bude plná mystiky a kouzel, chystá se totiž pálení čarodějnic, ale i spousta dalších akcí, prostřednictvím kterých se můžete rozloučit se zimou a přivítat krásy jara. Počasí navíc hraje do karet, má být nejtepleji z celého týdne.

Obec Jeneč se zapojuje do dobrovolnické akce "Ukliďme Česko" a zve své obyvatele na "Úklid Jenče"...30. 4. se sejdeme v 9 hodin u obecního úřadu a uklidíme předem vytipovaná místa na území obce! Rukavice a pytle zajistí sponzorsky společnost Cerva...svoz pytlů a likvidaci odpadků obec Jeneč. Po sedmé hodině večerní potom začne oblíbené pálení čarodějnic.

Beltain na zámku Nižbor

Pojmenován podle keltského boha Belena slaví se každoročně již po tisíce let v noci ze 30. dubna na 1. května. Po celé krajině se zapalují ohně, symbolizující očistu po zimě a přechod do bezpečnějšího a plodnějšího období roku. Vijí se věnce z květin a listí, mladíci dovádí s dívkami a společně proskakuji očistnými plameny. Že vám to něco připomíná? Ano, naše dobře známé pálení čarodějnic má nepochybně své kořeny právě v tomto keltském svátku, stejně tak jako prvomájové líbací rituály pod rozkvetlými stromy. Stavte se v Nižboru.

Tradiční čarodějnický slet na vás čeká i v Babicích u Říčan. Pořádají ho hasiči a na programu jsou jak nejrůznější hry, tak právě zapalování vatry. Navíc zahraje živá hudba a vstupné je dobrovolné. Stavte se v Babicích u Říčan.

Více se o zvyku pálení čarodějnic dočtete v naše čarodějném speciálu. Čarodějnice jsou tady: Dámy, pozor, ať vás neupálí!

Další čarodějnické reje vás čekají v areálu Sokolovny Hostivice. Tady proběhne nejen pálení čarodějnic, ale i slavnostní otevření nového dětského hřiště realizované městem Hostivice. Ve venkovním prostoru sokolovny tak k tenisu či lezení přibude ještě vyžití pro nejmenší občánky. Přijedete do Hostivice?

Čarodějnice a dětské hlášení rozhlasem

Od 15.00 do 17.30 budou moci děti přijít na obecní úřad a vyzkoušet si hlásit místním rozhlasem, vzkaz mamince, tatínkovi, babičce nebo cokoli koho napadne. Poté je sraz na hřišti, kde pro vás budou připravené buřty a po setmění zapálíme hranici s čarodějnicí. To můžete zažít v obci Bubovice.

A nebo můžete třeba do Dolních Břežan, tady bude kromě tradičního pálení navíc soutež o nejúžasnější koláč. Upečte a přineste s sebou koláč, porota ohodnotí chuť i vzhled, vítěz bude odměněn! Příjem koláčů od 16 do 18 hodin. Pro vítěze připraveny také volné vstupenky do Břežanského biografu!
Kategorie:
- JEDNOTLIVCI – cena pro vítěze dárkový balíček od pekárny Bread Market
- SPOLKY – cena pro vítěze dárkový balíček od Vinotéky u náměstí.


Komu se nechce k ohňům, může využít další akce, které se na sobotu chystají. Například "Vítání ptačího zpěvu". To v naší oblasti proběhne hned třikrát! v Hostivici, Loděnici nebo Poříčí nad Sázavou.