Pustý ostrov nebo lanová dráha. I to nabízí kemp v Týnci

Lanová dráha na ostrově
Zobrazit fotogalerii (15)
 

Děti mohly absolvovat lanový park či závody v běhu na člunech. První ze tří kempů firmy Bisport otevřel starosta města. Kromě vodáků by měl přilákat i místní k užívání městské pláže.

Starosta Týnce Martin Kadrnožka a majitel Bisportu Jaromír Biolek

Kemp v Týnci nad Sázavou patří městu a firma Bisport ho počínaje letošním rokem spravuje. Slavnostní otevření začalo tanečním vystoupením dětského souboru. Návštěvníci se mohli zdarma svézt na lodích. Grilovaly se klobásy a krkovičky z Kalašova řeznictví z Bělokozlů u Sázavy. U lanového parku stála fronta odvážných dětí. Proběhly závody v běhu po gumových člunech přes řeku a zpátky o věnec vuřtů. V 19 hodin oficiálně zahájil starosta města Martin Kadrnožka a majitel Bisportu Jaromír Biolek provoz kempu v letošní sezoně. Následovalo zapálení vatry a zpívání s muzikou.

Městská pláž

Kemp nabízí nejen zázemí vodákům, ale je také relaxační zónou pro obyvatele Týnce nad Sázavou. Loď na projížďku je možné si půjčit za padesát korun na dvě hodiny. Postupně vzniká dětský koutek s pískovištěm a prolézačkami. Z dřevěných palet je vytvořená překážková dráha. Návštěvníci si mohou zapůjčit gril a sami opékat maso. "Rádi bychom, aby si lidé z Týnce sem zvykli chodit odpočinout a trochu se tu vyřádit. Chceme rozšířit pláž a udělat tam menší sportoviště na beachvolejbal," říká Petr Fomenko z Bisportu. ​

Bisport přibírá do podnikání kempy

Závody v běhu po gumových člunech

Zařízení v dřívějších letech fungovalo hlavně pro vodáky a provozoval ho jiný nájemce. "S ním město ukončilo smlouvu a hledalo někoho, kdo se o kemp bude starat. Jsme rádi, že vybrali Bisport," chválí Petr Fomenko. Bisport má nyní na řece Sázavě šest základen, ze kterých je možné půjčit lodě, kola a nově také elektrokola. Dále nabízí nocleh ve čtyřech turistických ubytovnách a vodácké kurzy. Operuje na toku Sázavy od Stvořidel po Pikovice a dokáže nabídnout program na sedm až deset dnů. "Týnec je první náš kemp a druhý se bude otevírat Kácov. Ten má svůj styl od roku 1901, kdy tam přijel první vlak. Za dva měsíce budeme otevírat kemp ve stylu třicátých let v Čerčanech, kde je zachovalá plovárna z roku 1930," popisuje další plány Petr Fomenko.

V Týnci je jediný pustý ostrov na Sázavě

Vítězové závodu v běhu po člunech

Novinkou letošní sezony je pobyt pro školní a dětské skupiny na opuštěném ostrově pod názvem "Robinsonem na den". Účastníci všechno včetně mobilních telefonů odevzdají v kempu. Po laně přejedou na ostrov, ze kterého se dá dostat jen přepádlováním rukama v lodi, nebo zase zpátky po laně. Na ostrově si děti samy vyzkouší rozdělávání ohně či stavění přístřešku. Zároveň jsou připraveny úkoly, při kterých absolvují lanový park a mohou tak získat třeba jídlo zavěšené na stromě. "Děti se učí pracovat v týmu. Například k jídlu se dostanou, když musí někdo jinému vylézt na ramena. Nedáváme jim to zadarmo a musí si vyzkoušet, co dokáží samy a co musí dělat v kolektivu. Je to o tom, myslet a hrát společně," vysvětluje Petr Fomenko.

 

Klíčová slova: