Opilé děti a podceněná příprava – Majáles Praha 2016

Matěj Homola - Wohnout
Zobrazit fotogalerii (38)
 

Najdete se v naší fotogalerii? Pražský Majáles je úspěšně za námi, letos se nesl ve znamení davů lidí, opilých dětí a špinavých záchodků. Navíc i kapel ubylo, jediné, co vyšlo, bylo počasí.

Na akci se dostávám před půl čtvrtou, od metra proudí davy lidí, účast je opět větší než loni. Už od začátku nejsem příliš spokojená se skladbou kapel, ubylo jich, zůstaly jen stálice, které tady můžeme potkat každý rok. Znepokojivá je asi skladba účastníků, Majáles už moc nevypadá jako studentská záležitost, bylo zde kvantum lidí, kterým nemohlo být více než patnáct let, s přibývajícím časem u nich navíc rostla i hladina alkoholu v krvi.              

Jako každoročně mezi sebou soutěžily vysoké školy a jako každoročně se volila Miss majáles. Na jednom z pódií moderoval bavič Jakub Kohák. Stage byly tři – Krušovice stage, Stage hlavního města Prahy a Fajn radio stage. Okolo celého Letňanského výstaviště se nedalo projet. „Jel jsem hodinu ze starých Letňan na Prosek, kolem výstaviště se to vůbec nedalo,“ říká Marek Dočkal, který se v pátek odpoledne snažil dostat za rodiči. Doprava ale nebyla jediná věc, kterou organizátoři podcenili.

K přelomu dubna a května ale nepatří jen majálesové veselice, v sobotu 30. dubna se pálí čarodejnice, víte proč a jak se proti nim zabezpečit? Čarodějnice jsou tady: Dámy, pozor, ať vás neupálí! A co v neděli, víte, kam se máte jít líbat? Kam vzít svou lásku na 1. máje?

U všech stánků stály dlouhé fronty, někde byli lidé obslouženi rychle, jinde se dost čekalo, areál se zaplnil k prasknutí a přitom to vypadalo, jako kdyby došlo ke zvětšení Majálesové plochy, která zasahovala až na letiště. Festivalu nepřidávala ani současně probíhající akce Youtubering. Dvě souvislé akce na jednom místě nevypadaly dobře. „Mně se to letos nelíbilo, myslím, že to celé podcenili, navíc tolik lidí jsem opravdu nečekala,“ říká jedna z účastnic Lucie Zatloukalová.

Toalet mohlo být také víc, nejen, že se na ně stály fronty, ale byly i řádně zaneřáděné. Já jsem se na ně odvážila na začátku akce. Očekávala jsem, že ještě budou mít úroveň, bohužel, všude po zdech byly exkrementy a modrá chemikálie z toalety, zřejmě se budka znečistila při převážení a nikdo se nenamáhal stěny vyčistit. Prošla jsem troje další, bohužel, všude to vypadalo velmi podobně.

Na pódiích se střídaly staré známé kapely jako UDG, Vypsaná fixa, Xindl X nebo Wohnout - s těmi vystoupila opravdové hvězda večera Eva Pilarová. Na poslední Fajn radio stagy hrály hip-hopové skupiny jako Marpo, Majk Spirit, nebo Kontrafakt.