Vestecká policie uvažuje o narkotizační pušce na psy

Vedoucí Obecní policie Vestec Zdeněk Vočka
 

Rozhovor s velitelem Obecní policie Vestec, která od dubna rozšířila působnosti na devět obcí. Stěžuje si na častá poranění strážníků od bojových plemen zaběhnutých psů. 

Zdeněk Vočka (42 let) je z Mníšku pod Brdy, kde začínal sloužit u městské policie. Spoluzakládal městskou policii v Černošicích a od roku 2013 je vedoucím Obecní policie Vestec, kde zajišťuje bezpečnost pro obce Vestec, Dolní Břežany, Zlatníky - Hodkovice, Ohrobec, Dobřejovice, Modletice, Popovičky, Herink a Vrané nad Vltavou

Obecní policie Vestec má na starosti devět obcí včetně domovské. Od 1. dubna rozšířila působnost na nových pět obcí. Přijala nově tři strážníky a celkem jich má devět. Do obcí se zajíždí podle úkolů od starostů. Mezi stálé požadavky patří měření rychlosti automobilů, kontrola dětských hřišť, prevence kriminality v nočních hodinách nebo omezení vjezdu těžkých aut.

Kdy se mohou obyvatelé obrátit na obecní policii?

Na strážníka se může občan obrátit kdykoliv a strážník je v rámci svých možností povinen pomoc poskytnout. Každé oznámení přijmeme a určíme, jestli je to práce pro nás, nebo pro Policii ČR, nebo pro jiný orgán.

S čím se na vás nejčastěji lidé obrací?

Volný pohyb psů a už se nám stalo, že jsme měli dva pokousané strážníky během jednoho týdne. Přestože procházejí speciálním školením na odchyt. Pak je to zakládání černých skládek a odkládání odpadů mimo vyhrazená místa, parkování v zakázaných zónách. Zajišťujeme také dopravní nehody. 

Stanice obecní policie

Jak došlo k rozšíření služby na dalších pět obcí?

K rozšíření působnosti na nové obce došlo uzavřením veřejnoprávní smlouvy mezi obcí Vestec jako zřizovatelem a dalšími obcemi jako nájemcem. Každá obec platí asi 250 tisíc ročně a za to získává službu na hodinu denně. Hodina hlídky jednoho strážníka vyjde asi na 260 korun v průměru. Rozdíl pak je ve vzdálenosti obce.  

Není třeba Vrané nad Vltavou už poměrně daleko?

Je spojené s oblastí, kde už jsme působili, tzn. Ohrobec, Dolní Břežany a její část Jarov. Zajíždíme dolů k Vltavě, kde bývají často problémy v chatové osadě. Odtud už je Vrané jen asi tři kilometry. 

Jak dlouho funguje Obecní policie Vestec?

Byla zřízena obecně závazným právním předpisem v roce 2013 a činnost byla zahájena od 1. 6. 2013.  Je tu hodně zkušených strážníků. Někteří slouží už přes dvacet let a nejnovější také mají za sebou šest let služby. Všichni už sloužili u obecních policií dlouhodobě.

Jako praxi máte vy?

Sloužím od roku 1993 a mám přes 22 let praxe. Nejdřív jsem nastupoval k městské policii v Mníšku pod Brdy. Od roku 2001 jsem spoluzakládal městskou policii v Černošicích. U Obecní policie Vestec jsem od jejího počátku, kdy jsem dostal nabídku dělat vedoucího.

O záměru rozšíření působnosti vestecké policie jsme informovali v článku 
Starosta Vestce: Letos jsme měli historicky největší investice
Klíčová slova:
pes