Kopie Svatováclavské koruny bude ze stříbra a skla

Takto probíhala výroba kopie koruny pro Pražský hrad
 

U příležitosti oslav 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV. nechá Středočeský kraj vyrobit kopii renomovanou dílnou klenotníka Jiřího Beldy za 950 tisíc korun.

České korunovační klenoty pocházejí ze sbírky Svatovítského pokladu a udělovaly se při korunovaci českým králům. Svatováclavská koruna je čtvrtá nejstarší v Evropě. Nechal v letech 1345 až 1346 zhotovit Karel IV. Koruna váží 2358,04 gramů, lilie dosahují výšky 19 centimetrů, průměr čelenky je 19 až 21 centimetrů. (Wikipedia)

Ve středních Čechách nechal Karel IV. postavit hrad Karlštejn a založil tradici českého vinařství. Za "velký tahák pro turisty" označil záměr kopie Svatováclavské koruny středočeský hejtman Miloš Petera.

Rodinná tradice

Klenotníka Jiřího Beldu doporučila Správa Pražského hradu, pro kterou tato rodinná dílna vyrobila již dvě repliky. Firma Beldafactory také zajišťuje restaurátorské a konzervační práce na českých korunovačních klenotech. Předchozí oficiální kopie vyrobil v šedesátých a sedmdesátých letech Jiří Belda starší se synem Jiřím. "Začali jsme na ní pracovat v březnu a termín odevzdání je do konce července," říká Jiří Belda, který dílnu převzal.

Náročná práce 

Výroba repliky probíhá podle fotografií, protože originál je uložen v Korunní komoře chrámu sv. Víta. K otevření se musí sejít sedm klíčníků, kterými jsou nejvyšší představitelé státu, církve a Prahy. "Velice obtížné je například trefit správnou barvu kamenů. Pracná je i výroba kalíšků, v nichž jsou kameny zasazeny. Každý je jiný, jsou vytvarovány přesně podle tvaru kamene, který je v nich usazen. A náročná je i výroba opasku na kříži, který Karlovi darovala jeho manželka Blanka z Valois a král jej pak rozstříhaný použil na ozdobu koruny,“ říká klenotník Jiří Belda ml.

O historii klenotu si přečtěte v článku Královská koruna - ozdoba českého státu

Stříbro a sklo

Svatováclavská koruna bude vyrobena ze stříbra o ryzosti 925/1000 a galvanicky pokovená zlatem. Kameny nahradí věrné kopie z broušeného skla a skleněné budou i perly. Výroba vyjde kraj na 950 tisíc korun.

Výroba kopie Svatováclavské koruny v roce 1966

Seriál o Karlu IV. v rubrice Historie portálu ČtiDoma.cz

Rok 2016 patří Karlu IV! (1. část) 

Rok 2016 patří Karlu IV! (2. část)

Rok 2016 patří Karlu IV! (3. část)

Rok 2016 patří Karlu IV! (4. část)

Rok 2016 patří Karlu IV! (5. část)

Rok 2016 patří Karlu IV! (6. část)

Rok 2016 patří Karlu IV! (7. část)