Hasiči slaví svátek svatého Floriána a otevírají stanice

 

Oslavy a dny otevřených dveří probíhají v pětadvaceti středočeských městech. Největší akce se chystá na Pražském hradě, kde budou skládat slib také středočeští nováčci.

Den hasičstva probíhá na Hradčanském náměstí u Pražského hradu a v bohatém programu se představí i Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje. Reportáž Šárky Turčekové čtěte Den hasičů je u konce. Máme nové hasiče i hasičky

K oslavám se středočeští profesionální hasiči připojují vlastními akcemi. Jednotlivé územní odbory pořádají Dny otevřených dveří v hasičských stanicích. S ostatními složkami integrovaného záchranného systému je také spojují s Dnem požární bezpečnosti v pátek 13. května. Velká celodenní akce proběhne pod názvem Den záchranářů 8. května v Kolíně.

Svatý Florián byl římský voják, který jako správce římské provincie pomáhal pronásledovaným křesťanům. V roce 304 za to byl s mlýnským kolem na krku svržen z mostu do řeky Enže. Je ochráncem proti požárům a vodě. Dříve jeho soška bývala výzdobou venkovských usedlostí. Dnes se objevuje zejména na požárních zbrojnicích.

Hasičský prapor
Klíčová slova: