Hmyzí hotel zničil vandal

Bylo jich osm
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Po Praze 8 se začaly objevovat takzvané „Hmyzí hotely“, jeden z nich padl za vlast, zničil jej neznámý žhář. Neviděli jste ho náhodou? 

Hmyzí hotely instaluje městská část Praha 8 teprve chvíli. Jeden z nich už stihli zničit vandalové, a to v sobotu brzy po ránu v ulici U Pentlovky. Byl tady týden! Celou záležitostí se zabývá policie, viděli jste neznámého výtržníka nebo výtržníky, kteří by se tou dobou motali okolo?

Do této chvíle světlo světa spatřilo osm těchto hotelů, dalších deset jich má být osazeno do budoucna, vždy v okolí základních škol. Jeden takový hotel vyjde na 18 tisíc korun, celý projekt přijde radnici na 320 tisíc korun. A co na žhářství říkají místní? „Hmyzí hotely naši rodinu nadchly, myslím, že je to skvělá možnost, nedokážu pochopit, že je někdo schopný takového činu,“ říká Dita Horáková.

„Je mi líto, že se hmyzí hotel stal cílem vandalů. Jedná se o oblíbený prvek, který je umisťován do parků hlavně pro radost dětí, které velice zajímá. Chtěla bych poděkovat lidem, kteří nabízejí pomoc při stavbě nového hmyzího hotelu. Samozřejmě se nevzdáme a chceme hmyzí hotely mít na Praze 8 i nadále, jen doufám, že další už vydrží," uvádí radní pro životní prostředí Anna Kroutil.

Hmyz, který se usídlí v domečku, jako berušky, zlatoočka, škvoři - významně pomáhají při redukci mšic a jiného, pro nás a naše rostliny obtížného hmyzu a divoké včely zase významně napomáhají opylení, stejně jako včela medonosná nebo čmelák obecný, kterých však ubývá díky používání pesticidů a průmyslových hnojiv. Domeček se ale může stát i terčem pozorování a zábavou pro děti, které se tak mohou naučit, proč je pro nás hmyz užitečný a že s přírodou se nemá bojovat, ale spolupracovat.
Klíčová slova: