50 procent mužů nepoužívá mýdlo, 17 procent si po toaletě nemyje ruce

Taky byste si neumyli ruce?
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Muži na tom nejsou s hygienou valně, ovšem ženy jim zdatně sekundují. I proto vznikl Světový den hygieny rukou. Tak co, dámy a pánové, jak jste na tom vy?

Vypadá to, že nás rodiče nic nenaučili, popřípadě to sami neznali a nebo jsme to už zapomněli. 15 % mužů a 7 % žen si nemyje ruce po použití toalety, 50 % mužů potom k mytí rukou nepoužívá mýdlo – ale pánové, samotná voda nestačí, nebo jste nikdy neslyšeli o antibakteriálních účincích mýdla? Nestačí vám tak hrozivá čísla? Potom vězte, že 80 % všech infekčních nemocí se šíří rukama. Nemusím podotýkat, pánové, jak nechutné je, když si po použití toalety neumyjete ruce. Co se týče žen, sama za sebe tipuji, že to bude více než zmíněných 7 % žen, alespoň podle toho, co zažívám při používání toalet v obchodních centrech, kinech, restauracích, když vidím, kolik žen kolem mne ve chvíli, kdy si myji ruce, pouze projde.

5. květen, nebo také Den hygieny rukou, je součástí iniciativy Světové zdravotnické organizace. Mytí rukou je jeden z nejlehčích způsobů, jak se vyhnout onemocnění, navíc zabraňuje vzniku řady nemocí. 

Málokdo si uvědomuje, že po tom všem, co na toaletě osahá, jde například do obchodu, kde se dotkne spousty dalších, mnohdy i nebalených věcí, které si koupí další zákazníci a následně je sní, chytáme tak nejrůznější viry. A co všechno můžete chytit po podání ruky? Je to například – Hepatitida A (žloutenka), salmonela, rotavirus, enterovirus a další fajnovky.

 

Ovšem nesmutněte, pokud si ruce poctivě myjete, věřte, že to děláte špatně! Špatně si totiž myje ruce 95 % procent lidí! Slušné číslo, nemyslíte? Věděli jste například, že palec se má mýt zvlášť? Viděli jste někdy, jak pečlivě si drhne ruce chirurg? Ano, i vy byste měli – ruce se mají umývat vždy mýdlem, 15-20 vteřin a pořádně. Kdy si je umýt? Po použití hromadné dopravy, ano, mastná tyč je plná bakterií, před – při a po přípravě jídla, před konzumací jídla, po použití toalety. Po přebalení dítěte, po smrkání, kašlání, kýchání (ano, je to možná zvláštní, ale v těchto případech dáváme ruce před pusu, poté je tedy umyjeme), po kontaktu se zvířetem, před a po ošetření rány, po vynesení odpadků!

Věděli jste, že.... A nejen to! Zvýšená péče rukám by měla být věnována po použití následujících věcí: počítačové myši (3x špinavější než záchodové prkénko), klávesnice (5x špinavější než záchodové prkénko,) telefonu, kreditní karty a bankovek (poslední 3 zmiňované věci bývají kontaminované fekálními bakteriemi, konkrétné 1 ze 6 telefonů, 10 % karet, 14 % bankovek a mincí, slušné ne?). Nejčastěji se ale infekce šíří podáním rukou – rozhodně častěji než líbáním. A tak je vhodné nosit u sebe alespoň antibakteriální gel a vlhčené ubrousky. 

Pokud potřebujete získat víc informací o hygieně rukou nebo se správně naučit mýt si ruce, navštivte Středočeské dny zdraví v areálu Oblastní nemocnice Kladno.

V nemocnici v Kladně se dozvíte o zdraví vše, co potřebujete vědět.
Klíčová slova: