Skončí extrémista Bartoš za mřížemi?

Skončí za mřížemi?
 

Mnozí lidé mají dojem, že svoboda slova se rovná vypouštění jakékoli myšlenky a kdykoli. Pravda to ale není, své o tom ví Adam B. Bartoš.

Ještě stále platí, že antisemitistické a rasistické názory nemůžeme veřejně prezentovat. A co teprve vedeme-li politickou stranu? Podobné chování má Adam B. Bartoš, který stojí v čele své Národní demokracie. Nebojí se veřejně pronášet věty, za které je možné skončit ve vězení, veřejnost je poslouchá a věří jim. Samozřejmě i na Bartoše spadla klec.

 

Ve čtvrtek 28. dubna byl Bartoš zadržen a obviněn ze třech trestných činů proti lidskosti. Jedná se konkrétně o Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a Popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. V případě odsouzení hrozí Bartošovi trest odnětí svobody až na tři roky. Byla u něho dokonce provedena domovní prohlídka. Při té policisté zajistili celou řadu tiskovin, jiných písemností a datových nosičů. Samozřejmě vše proběhlo podle zákona a za přítomnosti nestranných svědků.

 

Bartošovo zadržení proběhlo na základě konkrétních zjištění pražských kriminalistů. Ta vypovídají o tom, že se popsaných trestných činů měl dopustit v rozmezí od května roku 2013 do dubna roku 2016. Obviněn byl především pro obsah jím vydávaných knih a jiných písemností a pro obsah jeho veřejných projevů. V rámci těch měl úmyslně hanobit a podněcovat k nenávisti vůči osobám židovského národa nebo židovského vyznání. Obdobně si měl ale počínat i vůči imigrantům.

Do vazby ho nevzali, protože učinil protokolárně před vyšetřovateli a právními zástupci slib, že nebude v protiprávním jednání pokračovat. A proto byl hned v pátek zase propuštěn.

Klíčová slova: