Den matek je tady. Nezapomněli jste na tu svoji?

Nezapomněli jste na tu svojí?
 

Oslava matek a mateřství je tady! Druhá květnová neděle se kvapem přiblížila. Že pro ni nic nemáte? Co takhle rychlá inspirace?

Každou maminku určitě potěší, když si na ni uděláte čas (pokud zrovna není v neděli v práci jako ta moje), a tak ji vytáhněte na oběd, do kina, do divadla, na něco, co jen tak nezapomene. Že není společenská? Buďte jednoduše s ní, uvařte nějakou dobrotu a po zbytek dne můžete spokojeně vegetit.

Tento týden jsme si připomněli Mezinárodní den hygieny rukou. 50 procent mužů nepoužívá mýdlo, 17 procent si po toaletě nemyje ruce

Je vám to málo? Potom existuje řada dalších alternativ, které potěší. Exitují online květinářství, které rozváží květiny až do domu (i v neděli). Popřípadě nechcete-li narychlo někam do obchoďáku, navštivte některý ze slevových portálů. Je tady široké spektrum věcí a služeb na jednom místě. Výborná inspirace a rychlý nákup toho, co potěší – od masáží přes manikúru k nejrůznějším víkendovým a wellness pobytům.

A víte vůbec něco o historii tohoto svátku? My ho slavíme druhou květnovou neděli podle amerického vzoru. V minulosti ho částečně vymýtili komunisté, kteří více tlačili na propagaci jiného svátku – Mezinárodního dne žen. Měli bychom mít na paměti, že v jiných státech MDŽ nebyl vyhnán do absurdna, a proto jej skoro všude běžně slaví. Dokonce existují i státy, kde MDŽ a Den matek spojili do jednoho. Muži, nesmutněte, i vy máte svůj den, a to třetí neděli v červnu.

Za náš Den matek tak trochu vděčíme Alici Masarykové, právě ona byla jeho velkou propagátorkou. Obdobné svátky se slavily již ve starém Řecku, byly spojené s uctíváním matek a plodnosti. Myšlenka mezinárodních a pravidelných oslav vznikla roku 1907 na počest Anny Reeves Jarvisové, ta bojovala za práva matek. O pět let později vyhlásil tehdejší prezident USA Woodrow Wilson první oficiální oslavu Dne matek, konající se právě druhou květnovou neděli.

Klíčová slova: