Správná autosedačka zachrání dítěti život

Správná autosedačka zachrání dítěti při nehodě život
 

Mezi autosedačkami jsou velké rozdíly v ceně i kvalitě. Nejdražší přitom neznamená nejlepší. Správně zvolená autosedačka však může zachránit vašemu potomkovi život.

"Jako čerstvě narozené miminko mne rodiče odváželi z porodnice starou škodovkou. Maminka mne držela v náručí a seděla na zadní sedačce a tatínek řídil. Prý jel pomalu a opatrně, ale kdybychom bourali, asi by mne stejně maminka neudržela. To my už naštěstí máme autosedačky, které dokáží při nehodě život novorozence skutečně zachránit. Proto jsme také výběru té správné věnovali dostatek času," svěřila se nastávající maminka z Jílového u Prahy Barbora Změtlíková.

Povinnost vozit děti v autosedačkách upravuje zákon o provozu na pozemních komunikacích č. 361/2000 Sb., z nějž vyplývá, že dítě musí být při přepravě umístěno v dětské autosedačce, která odpovídá jeho hmotnosti a tělesným rozměrům. Pokud řidič nařízení poruší, hrozí mu připsání 4 bodů a bloková pokuta až do 2 000 korun. V autosedačce musí být dítě menší než 150 centimetrů a dítě, které je lehčí než 36 kilo.

 

Skupiny autosedaček:
Sedačky jsou rozděleny do pěti skupin, které se určují podle hmotnosti dítěte, nikoliv věku:
skupina 0: od narození do 10 kg, přibližně do 1 roku
skupina 0+: od narození do 13 kg, přibližně do 12 až 18 měsíců
skupina I: od 9 do 18 kg, přibližně od 1 roku do 4 let
skupina II: od 15 do 25 kg, od 3 do 7 let
skupina III: od 22 do 36 kg, od 6 let do 12 let

 

Z porodnice v autosedačce
Rodiče by na výběr správné autosedačky měli myslet už během těhotenství, protože ji dítě bude potřebovat už na první cestu z porodnice domů. "Dítě je bezpečně připoutané 3bodovým nebo 5bodovým pásem do sedačky, a sedačka sama je uchycena 3bodovým autopásem, nebo je zaklíněna do základny, která je uchycena 3bodovým pásem nebo do isofixu. V kategorii od narození (0-13 kg) neexistuje model autosedačky, která by měla isofix přímo na sobě, vždy jen prostřednictvím základny neboli báze. Nikdy nezapomínejte dítě usadit do autosedačky, i když se chystáte jet jen krátký úsek cesty!" uvádí na svých stránkách internetový obchod pro rodiče a děti Malvík.cz.

Je třeba počítat s tím, že jedna autosedačka vám nevystačí na celou dobu, kdy ji dítě podle zákona potřebuje. Pro miminka se používá takzvané vajíčko, kde sedí zády po směru jízdy. Kojenci totiž mají relativně velkou hlavu, ale slabý krk, takže potřebují oporu. Kdyby byla sedačka obráceně, mohl by se zranit slabý krček, a tak musí mít podporu hlavy. Kdyby byla sedačka po směru jízdy, mohlo by si dítě při prudkém brždění nebo nárazu způsobit zranění, které by ho mohlo stát i život.

"Od jednoho roku do čtyř let už můžete používat klasickou autosedačku, která se instaluje po směru jízdy. Pro dítě od čtyř do dvanácti let budete potřebovat sedačku s podsedákem a výškově nastavitelnou opěrkou zad. Současným trendem jsou autosedačky, které druhý a třetí krok spojují, tj. slouží pro váhovou kategorii 9-36 kg. Bezpečnostní testy v této kategorii vyhrávají modely s předním pultem, např. Kiddy, Cybex..." radí Malvík.

Nevybírejte sedačku podle ceny, nejdražší nutně neznamená nejlepší. Na trhu jsou desítky autosedaček a vybrat mezi nimi není lehké, proto se inspirujte různými testy kvality, které dělá například nezávislý časopis dTest.

Po nehodě vyhodit
Když se jednou v autě vybouráte, sedačku nepoužívejte, i když se na první pohled zdá v pořádku. Mohou na ní totiž být různé mikrotrhliny, které jsou pouhým okem neviditelné, ale zmenšují její odolnost. Sedačku po nehodě můžete poslat na test výrobci. Z tohoto důvodu nekupujte ani sedačku z druhé ruky, nikdy neznáte její historii.