Středočeské dny zdraví cílí na prevenci

Záchranář Marek Helebrant předvádí první pomoc
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Pouhá pětina Středočechů chodí na preventivní vyšetření. V kladenské nemocnici jste se mohli dozvědět, jak o své zdraví pečovat, a prohlédnout si třeba vybavení sanitky.

V kladenské oblastní nemocnici proběhla v úterý 10. 5. akce Středočeské dny zdraví. Celodenním programem v hale urgentní medicíny provázel moderátor Jan Musil. V úvodu vystoupil ředitel nemocnice Vladimír Lemon, který se svěřil, že zde působí již 34 let a začínal tu jako čtyřiadvacetiletý mladík. Zdůraznil, že jen 20 % obyvatel věnuje pozornost zdravotní prevenci a to je třeba změnit. Přál by si, aby v kladenské nemocnici bylo zřízeno lůžkové oddělení psychiatrie a oddělení chronické resuscitační a intenzivní péče (OCHRIP). Krajská radní Jiřina Fialová zase vyslovila přání, aby se narovnaly platby zdravotních pojišťoven a dosahovaly alespoň stejně dobré úrovně jako od Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Návštěvníkům byla k dispozici stanoviště s výkladem odborníků. Je možné si nechat změřit hladinu cukru v krvi, změřit si zrak, konzultovat výživové návyky, naučit se zásady hygieny rukou. Byla tu i prezentace VZP s drobnými dárky a některé zdravotnické firmy. Návštěvníci se zapojili do hry a do kartičky na šesti stanovištích získávali razítko. Kartičky pak byly slosovány o věcné ceny. 

Děti potěšilo vystoupení záchranáře Marka Helebranta, který poutavou formou předvedl na velkém plyšovém medvědu poskytnutí první pomoc. Středočeská zdravotnická záchranná služba přijme denně kolem tří set telefonátů a vyjíždí na pomoc s osmdesáti sanitními vozy ze 44 stanic. Nyní záchranáři připravují animovaný film s pohádkou, která má děti motivovat k zdravotní pomoci. Na nádvoří nemocnice bylo možné si prohlédnout sanitní vůz a získat odborný výklad o jeho vybavení.