Rakovina? Jak na prevenci? Žluté měsíčky jsou zpátky

Žlutý měsíček je symbolem boje proti rakovině už dvacet let
 

Jedenáctý květen je Českým dnem proti rakovině. S tím je neodmyslitelně spjatý prodej žlutých měsíčků, které můžete zakoupit od skautů a dalších dobrovolníků na všech možných místech. Letošní ročník sbírky je jubilejní - dvacátý.
 

Dnes už po dvacáté můžete zakoupit žlutý měsíček, který symbolizuje boj proti rakovině. Stojí dvacet korun a jako každoročně ho prodávají skauti například u stanic metra. Přispíváte hlavně na osvětu! Věděli jste, že každých 8 minut je v České republice postižen jeden člověk zhoubným nádorem? Každých padesát minut je to žena s rakovinou prsu?!

Za dvacet let existence sbírky se vybralo čtvrt miliardy korun. Ta šla především do osvěty a prevence. Nejvíce peněz spolklo přístrojové vybavení pracovišť, potom šly peníze na dotace členským pacientským organizacím nebo do grantů na onkologický výzkum. "Myslím, že je to dobrá akce, nevynechala jsem jediný ročník, kytičku poctivě kupuji každý rok," říká Marcela Pelikánová, která si koupila i tu letošní, s růžovou stužkou.

Prevence rakoviny může být různá, například pomocí, dneska již známé, kustovnice čínské. Předcházejte rakovině s pěstováním kustovnice čínské

Nejdůležitější je prevence, tedy zdraví životní styl a dostatek pohybu. Důležité je, abychom se nepřejídali uzeninami, omezili tuky, cukry, sůl, tmavé maso, zejména potom grilované. Do jídelníčku je potřeba naopak přidat více zeleniny, ovoce a vlákniny. Denně je potom potřeba vypít 2 litry neslazených tekutin.

Věděli jste, že: Český den boje proti rakovině má vlastní aplikaci? Můžete si koupit kytičku online nebo najít nejbližšího prodejce. Podívejte se sami: www.denprotirakovine.cz! Více o Lize proti rakovině se zase můžete dočíst na stránkách: lpr.cz

Rozhodně se vyhýbejte cigaretám a alkohol pijte velmi střídmě. Pravidelný pohyb také dělá hodně, minimálně 3x týdně po 30 minutách, i kdyby to měla být jen rychlá chůze. Tyto zásady platí jak pro muže, tak ženy a prevenci rakoviny obecně.