Šikana úřadů. Za půl roku 26 kontrol

šibeniční vrch Mnichovice
 

"Celý příběh začal v roce 2013, kdy byl poslanec Miloš Babiš zvolen do parlamentu," říká Jan Zenkl. Potměšilí jazykové tvrdí, že byl zvolen zejména díky shodě jmen s lídrem Hnutí ANO Andrejem Babišem, který utratil za předvolební kampaň nemalé peníze. Lidé si jeho jméno dobře zapamatovali. 

V roce 2014 požádala starostka města Mnichovice poslance Miloše Babiše o pomoc. S několika dalšími starosty z regionu tehdy pracovala na zajištění vládní finanční podpory pro výstavbu nových škol.

Poslanec Babiš si na oplátku přál vložit své soukromé pozemky do zastavitelného území. "To se však nestalo a tak pan Babiš slíbenou schůzku v Poslanecké sněmovně nesjednal a další pomoc při jednání o dotaci pro školy odmítl," konstatuje starostka.

Více o celé kauze se dočtete například ZDE.
 

Miloš Babiš je poslancem Poslanecké sněmovny České republiky za Hnutí ANO 2011. Je podnikatel. Pracoval jako automechanik, v roce 1998 založil firmu Auto Babiš s.r.o, která je v současné době největší pobočkou značky Citroen v České republice. Od roku 2012 je členem Hnutí ANO 2011. V předčasných volbách do parlamentu v roce 2013 byl ta tuto stranu zvolen poslancem. V Poslanecké sněmovně se věnuje oblasti životního prostředí. Ve sněmovně pracuje ve Výboru pro životní prostředí a Zemědělském výboru. Bydlí a podniká v Mnichovicích ve Středočeském kraji.

Moc v zájmu veřejném

V roce 2015 dostat poslanec na stůl podnět občana, pana Tykala, týkající se nefunkční čistírny odpadních vod na sousedním pozemku. Majitel zmíněného pozemku, na kterém se nalézá sportovní areál, Jan Zenkl řešil problém. Vyměnil totiž v areálu starou čistírnu odpadních vod za novou, modernější a výkonnější. Nová čistírna však nečistila a dodavatel závadu nedokázal opravit.

"Ve spolupráci s oddělením Vodoprávní úřad Říčany byl nakonec problém vyřešen," říká pan Zenkl. Mezitím však poslanec Babiš začal hájit zájmy veřejnosti. Dle vyjádření v periodiku Slovo poslance konzultoval poslanec Miloš Babiš problém s Českou inspekcí životního prostředí, která se případu ujala. S nevídanou silou se však dala do pohybu mašinerie dalších kontrol.

Poslance Miloše Babiše jsme se samozřejmě na celou věc zeptali. Jeho vyjádření si můžete přečíst v samostatném rozhovoru.

Dvacet šest kontrol na podnikatele - pečlivost, anebo šikana?
Od října 2015 do března 2016 navštívilo sportovní areál pana Zenkla dvacet šest kontrol: úředníci z hygieny, vodoprávního úřadu, úředníci z odboru životního prostředí, česká obchodní inspekce a další a další. Pan Mráček, který v areálu provozuje restauraci, říká: "Pořád jsme tu někoho měli na kontrole. Žádné správní řízení však nakonec zahájeno nebylo."

Majitel pan Zenkl si myslí, že takové množství kontrol je šikanózní. Konstatuje však, že se situace momentálně uklidnila. Celou záležitost kolem nekonečného řetězce kontrol vlastně ani příliš medializovat nechce, má obavy, že by se výpady mohly obnovit.

JUDr. Jan Zenkl je druhým místostarostou obce Mnichovice a předsedou komise pro územní plánování. Je podnikatel, vlastník areálu Šibeniční vrch Mnichovice, provozovatel lyžařského areálu. 

Poslancův kodex

Etický kodex poslanců Hnutí ANO říká, že se poslanec řídí při výkonu funkce veřejným zájmem, který upřednostňuje před zájmem vedoucím k osobnímu prospěchu. Dodržuje zásadu otevřenosti a svědomitosti, oznámí jakýkoliv střet zájmů. Náš poslanec se jeví jako svědomitý muž, v kauze kontroly čistírny odpadních vod mu rozhodně nelze vyčítat zanedbání. Otázkou je, zda se celá záležitost nepřeklopila do opačného extrému, přílišné horlivosti. Horlivosti, která přerostla v obludnou buzeraci místního podnikatele a zastupitele, shodou okolností předsedou územně-plánovací komise. Při výkonu mandátu se poslanci zavázali rozhodovat se na základě důkladného, kvalifikovaného a objektivního posouzení projednávané věci. A to by mělo být ctěno nejen při posuzování zákonů, ale také při drobné práci pro voliče ve volebním obvodu.

Také starostka Mnichovic si stěžuje, že je zahlcena formuláři.