Kráska z Jemenu se jmenuje pouštní růže

Pouštní růže povznese zahradu i interiér
 

Pouštní růže je odolná rostlina, kterou můžeme pěstovat i u nás, stačí ji pouze chránit před mrazem. Tvar přizpůsobte vlastním představám nebo ji naroubujte na oleandr. Pouštní růže v sobě však skrýtvá silný jed.

Pouštní růže neboli Adenium obesum dostala název podle jemenského přístavu Aden, kde byla poprvé objevena. Volně roste v horkých oblastech Afriky a Arabského poloostrova, u nás ji pěstujeme jako pokojovou rostlinu, kterou je možné přes léto vyletnit na terasu nebo na zahradu.

Sukulent, který pozdvihne vzhled interiéru i zahrady

Většina sukulentů (sukulent = suchomilná rostlina se zdužnatělými nadzemními orgány, v nichž zadržuje vodu pro období sucha, pozn. red.) může působit smutným dojmem, to se ovšem netýká pouštní růže, která se pyšní nádhernými květy. Velké květy mají většinou něžnou světle růžovou barvu s příměsí bílé. Díky častému šlechtění však můžete pěstovat žlutý, oranžový nebo fialový adenium.

Díky zdužnatělé nadzemní části je rostlina schopná přečkat dlouhý čas bez přísunu vody. Sukulent totiž dokáže vodu a živiny nashromáždit a rostlina si vše potřebné bere z vlastních zásob. Proto dostala název pouštní růže.

Pravidelný řez růži neublíží, můžete si ji tak tvarovat podle vlastních představ

Zdužnatělá část adenia je velmi odolná vůči zařezávání, ani časté úpravy růži neublíží, naopak. Z pouštní růže si tedy můžete vytvarovat bonsaj, fantazii ve vytváření tvaru se meze nekladou, někdo se zaměřuje pouze na jednu vrchní část rostliny, která kvete, jiný pěstuje růži rozvětvenou na malá květenství.

Mnoho pěstitelů si pouštní růži vypěstovalo doma od semínka, v takovém případě je tvarování ještě snazší.

Na slunci se cítí jako v ráji

Pokud máte prosluněný byt, je pouštní růže tou správnou volbou. Klidně ji ponechte na okně, kam svítí slunce prakticky nepřetržitě, rozhodně se nemusíte bát, že by rostlina jakkoli strádala.

Přes zimu zalévejte maximálně jednou za měsíc, v tomto období pouštní růže žádnou zvláštní péči nepotřebuje. S přicházejícím létem ji můžete vyletnit na zahradu, na terasu nebo na balkon, platí zde pouze jedno pravidlo – postavit růži na místo, kde je dostatek slunce. Zalévat doporučujeme cca jednou týdně, pokud nastanou úporná vedra, můžete zalít i dvakrát za týden. Vždy si ale dejte pozor, aby adenium nestálo ve vodě. Mějte stále na paměti, že pro pouštní rostlinu je lepší suché a teplé prostředí.

Přes léto je vhodné růži přihnojit hnojivem na kaktusy, a to nejlépe v intervalu dvou týdnů.

Sucho pouštní růži nerozhází, v klidu odjeďte na dovolenou

Pokud při každém odjezdu na dovolenou nebo na služební cestu řešíte, kdo vám zalije květiny a kolik jich opět uschne, o pouštní růži nemusíte mít strach. Dokáže zvládnout i několikatýdenní intervaly mezi zálivkami. Po delší době pouze shodí část lístků, aby nemusela vyživovat více částí, než je potřeba.

Krásná navenek, nebezpečná uvnitř

Pouštní růže je skvost mezi exotickými rostlinami, ale při manipulaci s ní buďte nanejvýš opatrní. Stejně jako oleandr (na který se také často roubuje) jsou její části smrtelně jedovaté – o jedovatých rostlinách a jejich účincích jsme psali již zde. Pěstujte ji na místě, na kterém se k ní nemohou dostat malé děti a domácí mazlíčci.