Vystřelil na policistu. Ústavní soud se ho zastal

Sender Bojku uspěl u Ústavního soudu
 

Sender Bojku vystřelil legální zbraní na zásahovou jednotku, která se mu v noci dobývala do domu v obci Herink. Podle Ústavního soudu nešlo o vraždu, ale obranu proti živlům.

V noci 10. prosince 2013 vyrazili beranidlem dveře domu v obci Herink příslušníci policejního Útvaru rychlého nasazení. Domovní prohlídka byla provedena Útvarem odhalování korupce a finanční kriminality. Rodilý Srb se obával zlodějů, a proto vystřelil revolverem skrz dveře a střela způsobila přes vestu modřinu jednomu z policistů.

Podle obhajoby šlo o domnělou nutnou obranu odvacející útok na majitele domu a jeho rodinu. Již v předchozím soudním řízení soudní znalec konstatoval, že jednal v afektu a nešlo o promyšlený čin. Ústavní soud se rovněž pozastavil nad tím, že Bojku nebyl v souvislosti s domovní prohlídkou z ničeho obviněný ani podezřelý. Soudkyně Ústavního soudu Kateřina Šimáčková sdělila, že se nemohlo jednat o trestný čin vraždy, protože se neprokázal úmysl usmrtit policistu za dveřmi.

"Muže nad ránem vzbudilo hlasité a násilné dobývání se do jeho domu, kde kromě něj byla i jeho manželka a tři nezletilé děti, a který si nemohl myslet nic jiného, než že jde o útok kriminálních živlů," uvedla Miroslava Sedláčková, tisková mluvčí Ústavního soudu.

Ústavní soud zrušil rozsudky soudů všech stupňů, případ se vrací ke Krajskému soudu v Praze.

Sender Bojku se narozdil v Srbsku a má kosovské občanství. Žije 25 let v České republice a nikdy neměl problémy se zákonem. Za svůj čin byl v roce 2015 odsouzen k pěti letům za pokus o vraždu a trest mu byl snížen na čtyři roky vězení v březnu 2015.

Celé znění rozsudku Ústavního soudu je v příloze článku ke stažení

Stáhněte siVelikost
PDF icon rozsudek_ustavniho_soudu_sender_bojku.pdf503.3 KB
Klíčová slova: