Svět knihy přivítal hosty ze severu a výrazně přeje spisovatelkám

Police Skandinávců
Zobrazit fotogalerii (11)
 

Letošní Svět knihy, který se koná až do neděle v Průmyslovém paláci, je zasvěcen severským autorům. Zároveň zde došlo k oslavě jedné z nových českých autorek.

Na výstaviště Praha se po roce opět vracíme, abychom zjistili, co všechno nám nakladatelství nabízejí nového, ale rádi si připomeneme i tituly starší. V rámci kampaně Read Nordic oslavuje tento ročník Světa knihy skandinávskou literaturu za podpory Severského kulturního fondu. Upozorňuje na to instalace v hlavním sále. Jsou tu vystavena jak díla od Astrid Lindgrenové, na něž si určitě někteří z nás vzpomenou, protože autorka patřila k dětství mnoha dospěláků, ale na druhou stranu tu vidíme i knihy známého švédského autora thrillerů Stiega Larssona a jeho nástupce Davida Lagercrantze, nebo velmi populárního norského spisovatele Joa Nesbøa.

Harryho Holea doprovází Ódinovo dítě
Kdo by však chtěl sáhnout po něčem méně známém, může objevit Islanďana Jóna Kalmana Stefánssona, jenž ve Smutku andělů, druhém dílu své historické trilogie, vypráví o strastiplném životě rybářů, žijících nedaleko severního pólu v devatenáctém století. Nedaleko něj je vystavena finská spisovatelka Sofi Oksanen, respektive její román Baby Jane, drama ze života mladé lesbičky. Účast mezi jinými přislíbila Norka Siri Pettersenová, autorka nové fantasy Ódinovo dítě, počátku trilogie Havraní kruhy.

Pokud se člověk nemůže odtrhnout od chytlavého čtení, je právě Svět knihy událostí, kde se z něj stane příslovečné dítě v cukrárně. Prezentace nakladatelství je obrovská, vedle gigantů typu Albatrosu nebo Odeonu zde na sebe upozorňují zatím malí snaživci, vydávající kalendáře, které si můžete vymalovat, a mobily vám zahrají i melodie podle QR kódů z jejich stránek. Zatímco dav se prohrabuje tlustosvazky i tenkými sešitky, nedaleko něho se mluví o výhodách elektronických knih – se svými příspěvky vystupuje Vít Krobot z nakladatelství Karolinum nebo Radka Syrová z Knihovny Jana Palacha.

V jednotě je síla. V tomto případě proto, že nabízená literatura vychází vstříc všem zájmům. Hrdinové klasických románů na nás mávají z nových přebalů. Naši nejmenší jsou lákáni na veselá nenáročná dobrodružství. O kus dále zase najdeme něco pro výletníky po cyklostezkách a nejen mladí lidé si přijdou na své v koutku sci-fi a fantasy. Mezi komiksy můžeme nalézt i kousky vážné, třeba dílo Karel IV. - Pán světa, vydané ku příležitosti 700. výročí narození našeho slavného panovníka. Oficiálně sice výstavě dominují Skandinávci, objevujeme však též stánky Poláků, Ukrajinců i muslimů.

Nejlepší z mladých spisovatelek
V pozdních hodinách dochází ve velkém sále k vyhlášení letošních Cen Jiřího Ortena. Svaz českých knihkupců a nakladatelů každoročně odměňuje autory, jimž v době publikace jejich literárního počinu bylo méně než třicet let. Ze tří nominovaných zvítězila tentokrát Sára Vybíralová se svou povídkovou sbírkou Spoušť. Samotná autorka označuje za hlavní téma příběhů solitérství. Vyhrála, i když sama o sobě prohlašuje, že má sklony k mlžení a nezvládá konce. S cenou je spojena odměna 50 000 korun.

Vybíralová porazila Helenu Černohorskou, kterou na soutěži reprezentovaly tři povídky propojené do jednoho svazku s názvem O trudném konci Marie Večeřové a korunního prince Rudolfa. Nominována byla také Zuzana Lazarová za svůj básnický debut Železná košile.

Vypadá to, že Svět knihy tentokrát výrazně přeje hlavně spisovatelkám, ať už těm z České republiky, nebo z Norska. Akce se sice koná jen do neděle 15. května, ale zcela jistě pomůže odstartovat veřejný život nových literárních celebrit. Bylo by dobře, kdyby také pomohla nové generaci najít cestu ke čtení a pochopitelně novou zábavu či kulturní osvěžení tápajícím čtenářům.