Přístav, ve kterém vždycky rádi zakotvíte. To je záhadná restaurace Port 58

Restovaná telecí játra na šalotce a ořechovém octu
Zobrazit fotogalerii (9)
 

Je to taková zvláštní restaurace. Když totiž přijdete do Port 58 na večeři, něco se vám nezdá. Chvíli těkáte očima a přemýšlíte, jestli jste se neocitli v jiném světě. Okouzlí vás už samotný interiér a prostory, které se tak neslučují s ošuntělým okolím v pražských Holešovicích. Chcete tomu však přijít na kloub, prostě musíte.  

Největší šoky však teprve přijdou. Nečekejte nic, na co jste byli zvyklí. Hlavně nepočítejte s tím, že dostanete menu. Ne, nevymýšlíme si, opravdu to tam tak funguje. Ale už jste někdy viděli restauraci bez jídelníčku, tím spíš, když má otevřeno jen tři večery týdně? Co má tohle znamenat? "Máme trošku odlišný koncept. Každý večer pouze tříchodové menu. Každý den jiné," usmíval se muž v zástěře, který k vám dříve či později dorazí z kuchyně. Otakar Humpl. Majitel. Šéfkuchař. Občas i číšník. Prostě jak se to zrovna hodí a jak mu čas dovolí. Přivítá vás, prohodí s vámi pár slov. Brzy zjistítě, že vaří už přes dvacet let, zkušenosti nabíral například i ve Španělsku. 

O něco víc se těšíte na jídlo, i když si vlastně nemůžete vybrat. Pořád je to divný pocit. Ale dobrá zpráva, začíná vám to být jedno. Řešení, že si kuchař může celý večer vymazlovat jen tři jídla, může být zajímavé. Nakonec i pro hosta. Dostáváte na talíř jen samé skvosty. Jestli ve vás zůstal ještě nějaký červík pochybností, zmizí při prvním soustu. Ano! Jak jsme psali na začátku, jste v jiném světě. Chuťové pohárky začnou hrát ódu na radost, skákat a dovádět.

Když dojíte třetí chod úžasného menu, sníte o tom, že tohle budete prožívat každý den. Máte ale smůlu. "Přes den si můžete vybrat dle libosti z jídel jako v jakékoli jiné restauraci. Ale večery máme otevřeno jen ve středu, čtvrtek a pátek," upřesňuje Humpl. Zajímáme se, jak je to s menu. Každý den stejné, nebo jak tedy? "Středy jsou pokaždé jiné. Ve čtvrtek, když je hezky, grilujeme a máme živou jazzovou kapelu. A v pátek servírujeme ryby a mořské plody."

Poslední šok vás čeká, když si řeknete o účet. Chtějí po vás 299 korun. Pardon? Začnete hledat, v čem je háček. Jestli si po sobě musíte umýt nádobí nebo jít nakrájet cibulku pro další hosty. Nic nenajdete, cena souhlasí. Z Port 58 odcházíte s pocitem, že ten chlápek to dělá fakt dobře. A příjemně vás hřeje v žaludku...

Klíčová slova: