Anička zemřela, hřiště nebude a úředníci s neomezenou mocí, to byl týden ve středu Čech

Slezina způsobovala krvácení do břicha
 

Mnoho malých i velkých příběhů se v uplynulém týdnu odehrálo. Máme pro vás výběr těch nejzajímavějších.

V pondělí jsme přinesli zajímavý rozhovor se starostkou Jílového u Prahy, v němž přiznává, že se městečko chce stát obcí s rozšířenou působností. Za plánem stojí zejména snaha, aby lidé nemuseli na úřady až do Prahy, ale mohli si vše vyřídit pěkně ve městě. To v Kladně potřebují spíš policisty. Může za to téměř epidemie kapesních krádeží a krádeží kol. Zloději se vlámali do zaparkovaných aut i zamčených domů, rozbíjeli skleněná okénka a štípali řetězy. Ale existují i poctiví lidé. Jeden takový našel historické předměty v hodnotě zhruba 920 tisíc korun a vše předal pracovníkům Středočeského muzea v Roztokách u Prahy. Za to mu podle zákona náleží odměna.
 

Hasiči se zapotili, ale nakonec zvířeti pomohli

Chybělo málo a kůň, kterému se na Praze 5 zaklínila noha v tělese železničního přejezdu, zemřel na totální vyčerpání a následky svého zranění. Hasiči však pomocí bouracího kladiva rozbili beton zhruba deset centimetrů před kopytem a zvíře konečně vyprostili. Méně štěstí měla fenka francouzského buldočka Anička. Její tělo nevydrželo zátěž, kterou jí způsobovaly četné zdravotní problémy, a přes veškerou snahu veterinářů v úterý zemřela.

Taky jsme se ohlíželi za pražským maratonem. Přinesli jsme příběh Alexe Trejtnara, který vstal z gauče, zhubl a uběhl maraton, ale i příběh Jaroslava Tomeše, učitele z Gymnázia Jana Nerudy v Praze, který běžel s vozíčkáři.

Budou mít Slánští vytoužené hřiště?

Méně úspěšný příběh se týká Rákosníčkova hřiště ve Slaném. Místní si ho vysoutěžili v soutěži nejmenovaného obchodního řetězce, který by ho postavil na jimi vybraném místě. Ale město by se o hřiště muselo starat, což se nelíbilo zastupitelům Slaného, a tak přijetí výhry neodsouhlasili.

Smutný příběh, kdy úředníci diktují, co se bude dít, zažívá i jeden podnikatel ze Šibeničního vrchu v Mnichovicích. Ten se znelíbil poslanci Miloši Babišovi, a tak na jeho firmu od října 2015 do března 2016 přišlo 26 různých kontrol.

Více štěstí měla třiaosmdesátiletá žena z Prahy 6. Chybělo málo a přišla o vše, co si za život našetřila. Dvojice podvodníků ji totiž málem připravila o téměř 300 tisíc korun. Muž a žena na to totiž šli velmi chytře. Plány povedeného páru však překazila policie, která případ rozkrývala od začátku února.

Netradiční zážitek si z bleších trhů na Kolbence odnesla naše redaktorka Zuzana Zelenková.

První bleší trhy proběhly v tržnici v Holešovicích. Volný prostor tak ožil díky několika stánkům s nejrůznějšími věcmi. Rozhodně lepší blešák než v Kolbence.

A na konec dobrá zpráva pro neplodné ženy. V Česku proběhla první transplantace dělohy. Během šestnáctihodinové operace byla děloha transplantována od matky její dceři, která se kvůli vrozené vadě se narodila bez dělohy. "Pro mne je to super možnost, že budu moct mít s manželem vlastní miminko," raduje se šťastná obdarovaná.