Smrt na Sázavě: Portugalský student utonul na jezu Brejlov

Polorozpadlé pilíře jezu Brejlov
 

Na polorozbořeném jezu Brejlov pod Týncem nad Sázavou v sobotu zemřel portugalský student při sjíždení na kánoi bez plovací vesty. K případu zjišťujeme další podrobnosti.

Smrtelná nehoda se stala už v sobotu 14. května kolem 12:30 hodin. Podle mluvčího policie Zdeňka Chalupy prověřují kriminalisté možnost usmrcení z nedbalosti. Portugalský pětadvacetiletý student jel na kánoi jako zadák a nepoužil plovací vestu. Zůstal zaklíněný mezi pilířem jezu a lodí. Když se ho povedlo asi po dvaceti minutách zachráncům vyprostit, přivolané záchranné službě se již nepodařilo obnovit jeho životní funkce. Jeho spolujezdec utrpěl zranění, se kterými byl transportován do nemocnice.

Posádka byla jednou z 20 kánoí zapůjčených v týnecké firmě Bisport. Podle serveru Raft.cz dostali plovací vesty a varování o problematických jezech včetně Brejlova. Skupina vysokoškolských studentů z Portugalska byla v Česku v rámci programu Erasmus. 

Na tomtéž místě došlo ke smrtelné nehodě již 29. srpna 2013. Kánoe se převrhla ještě nad jezem a proud ji natlačil na starý pilíř. Zadák zůstal přimáčknutý mezi převrácenou lodí a pilířem. Byl svými kamarády po půl hodině vysvobozen, ale za osm dní v nemocnici zemřel. 

Jez Brejlov se nachází na sedmnáctém říčním kilometru Sázavy u Chrástu pod městěm Týnec nad Sázavou. Webový portál Nebezpečnéjezy.cz uvádí: "Jez je částečně rozvalený s propustí uprostřed. V levé části jezu jsou dva polorozpadlé pilíře, kam i směřuje většina vody a tvoří se zde proud. Pravá část a obvykle i propust bývají suché, na jaře je propust sjízdná, ale rozpadá se její levá koza, takže je možná přítomnost kamenů či betonu v propusti. Hrozí zachycení o rozpadlé pilíře a zaklínění lodě, případně převržení a umlácení se o traverzy či v proudu."

Klíčová slova:
jez