Co bude s jezem Brejlov, který už dvakrát zabíjel?

Při nehodě hrozí uváznutí pod kamenným pilířem
 

Kdo zavinil smrt vodáků na nebezpečném jezu pod Týncem nad Sázavou? Může za tragédii jejich lehkovážnost, zanedbaný stav vodního díla nebo snad to, že instruktor podcenil situaci?

O nešťastné události z uplynulé soboty jsme informovali v článku
 Smrt na Sázavě: Portugalský student utonul na jezu Brejlov

Příliš mnoho lidí na jednoho instruktora

Ačkoliv policie v současné době prošetřuje usmrcení z nedbalosti, vina není nijak jasná. Instruktor, který vedl skupinu vodáků z mezinárodního studentského programu Erasmus, si vzal zjevně velké sousto. Podle zavedených pravidel má mít jeden vedoucí na zodpovědnost maximálně pět lodí s deseti lidmi. V tomto případě byl sám na dvacet šest lodí, což je problém na rozlehlé řece dopočítat, natož ohlídat. Podle vyjádření firmy Bisport, která skupině zapůjčila kánoe, automaticky nabízejí poskytnutí služby dalších instruktorů. Tato skupina však zájem neprojevila. 

Porušení pravidel bezpečného chování

Ačkoliv Bisport všem členům vodácké skupiny rozdal mapky s nebezpečnými jezy a samotné místo je označené zákazem splouvání, dva mladíci se do smrtelného nebezpečí pustili. Odpojili se totiž od skupiny již dříve a zřejmě se přičlenili k účastníkům závodu zdatnosti. Omylem je tak následovali i na nebezpečné místo, na jehož překonání však nestačili. Utonulý portugalský student navíc nepoužil zapůjčenou vestu, což se mu možná stalo osudným.

Povodí za údržbu neručí

Protože jde již o druhý případ smrtelné nehody na témže místě, nabízí se otázka, proč je jez v tak havarijním stavu. Řeku Sázavu spravuje Povodí Vltavy, které však v tomto případě nemůže zjednat nápravu. "Uvedený jez je v soukromém vlastnictví, nepatří pod správu státního podniku Povodí Vltavy. Údržba jezu je tedy plně v kompetenci vlastníka," sdělil tiskový mluvčí povodí Hugo Roldán.

Majitel jezu je v Americe

Jez patří stejnému majiteli jako přilehlý mlýn Brejlov. Současný vlastník je pan Vladimír Dolejš, který střídá pobyt v Česku na sídle v Chlebech s americkou Minnesotou. Kontakt na něho nemá ani Městský úřad v Týnci nad Sázavou. V mlýně se však narodil a ponechává si jej prý pouze z nostalgie. Bývalý pronajímatel mlýna se snažil naléhat na pana Dolejše kvůli opravě jezu, ale bezvýsledně.

Historie Brejlova

Historicky byl mlýn Brejlov majetkem Benediktinů a po zániku kláštera se stal součástí panství v Lešanech. Jeho majiteli byla rodina Dolejšů ze starého mlynářského rodu v Březinách u Neveklova. V roce 1948 byl mlýn znárodněn, v 80. letech prodán firmě TESLA Praha na rekreační objekt. V roce 2001 byl v restituci vrácen rodině původního majitele. 

Představu o nebezpečnosti jezu si můžete udělat z videa:

 

Klíčová slova:
jez