Tip na výlet: Povodí Vydry, Vojtěch, nebo Kvilda. Vyhrajte ubytování na Šumavě

Řeka Vydra
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Šumava, to nejsou jen zimní střediska, Modrava, nebo Lipenská přehrada. Najdete tady desítky, ne-li stovky dalších a možná i zajímavějších míst. Pojďte se podívat alespoň na některá z nich

Na soutoku Poleckého potoka a Teplé Vltavy, v překrásném údolí se až do roku 1950 rozkládala dřevařská osada Polka. Ta vznikla už v roce 1730 a v průběhu let tu osadníci vybudovali umělou vodní nádrž a upravili potok, aby v něm mohli plavit dřevo. Na začátku 20. století zde ve 22 domech žilo více než 160 obyvatel. Byla tu škola, zájezdní hostinec, hamr a pila. V říjnu roku 1913 zde Jakub Kraus zprovoznil hydroelektrárnu, její náhon, který vedl vodu z Vltavy, byl 1,8 kilometru dlouhý a měl spád 16 metrů. O deset let později se elektrárna napojila na síť jihočeských elektráren a vypadalo to, že obec má budoucnost. Jenomže pak přišla druhá světová válka, po níž byli původní obyvatelé (Němci) vystěhováni.

Do Polky sice přišli osadníci noví, ale jednolo se o maďarské Slováky, kteří tu nevydrželi a brzy obec opustili. V roce 1950 byla vyrabována bývalá škola (dva roky předtím byla dokončena nákladná oprava) a hostinec. Dnes zde zůstalo jediné stavení - bývalý dům Johanna Selbitschky, který v současnosti slouží jako rekreační objekt. Jmenuje se penzion Polka a vy můžete v naší soutěži vyhrát víkendový pobyt zde.

 

 

Penzion je svým umístěním ideální pro rodiny s dětmi a pro ty, kteří vyhledávají klidné prostředí. Nádherná příroda, ranní a večerní návštěvy vysoké zvěře, troubení jelenů, možnosti houbaření a výletů v panenské přírodě, to jsou ideální podmínky pro relaxaci duše a těla. Penzion má výhodnou polohu pro pořádání cyklovýletů i autovýletů, protože se nachází uprostřed NP Šumava a máte tak jedinečnou možnost navštívit veškeré zajímavosti. A kam doporučujeme zajet? 

 

Drslavická tvrz, kterou Zdeněk Švejda opravuje více než 20 let

Drslavická tvrz

Naší procházku začneme na Drslavické tvrzi. Nachází se v obci Drslavice nedaleko Prachatic. Je to tady tak trochu zastrčené. Obec má jen pár chalup a v Drslavicích žije zde přibližně 70 lidí. Dominantou obce je právě zmíněná tvrz, její kořeny sahají do 14. století. Majitel tvrze Zdeněk Švejda, bývalý vojenský stihač, ji opravuje společně s rodinou 22 let. Místní ho mají za blázna, ale on chce dodržet slib, který dal svému otci na smrtelné posteli. Do budoucna tady vznikne restaurace s vlastním pivem a ubytovací prostory.

 

kostel svatého Vojtěch, obec Lštění

Vojtěch

Další velmi krásné místo najdete v obci Lštění. Ta je položena blíže k Vimperku, od místních název Lštění ale spíše neuslyšíte, většinou se tady říká U Vojtěcha. Dominantou obce je totiž kostel sv. Vojtěch. Stojí na hřebenu mezi Mářských vrchem a Bělčí. Byl vybudován v letech 1739-1741 na místě původně gotického kostela ze 13. století. Podle legendy tudy šel Vojtěch z rodu Slavníkovců na své cestě do Říma, byl velmi žíznivý a tak požehnal jedné ze zdejších hor. Ta se naplnila jezerem a na jejím úbočí vytryskl malý pramínek s hojivou vodou. Dodnes zde panuje silný vojtěšský kult. Kromě kostela ve Lštění nejdete 3 kaple - Panny Marie Klatovské, Nanebevzetí Panny Marie, Kaply sv. Vojtěcha. Nedaleko se také nachází přírodní památka Polední - jedná se o velmi cenné mokřady.

 

Kvilda

Lidé často míří k prameni Vltavy. K tomu se dostanete z Kvildy. Ubytování najdete zde. Cesta vede kolem pily, která si zahrála ve známých filmech - o malém klukovi Vaškovi, který krásy Šumavy objevoval se svým dědečkem - Na Pytlácké stezce, pod Jezevčí skálou a Za Trnkovým keřem. Tyto filmy natočil režisér Exner, rodák z vísky Žárovná. Dále je Kvilda vyhlášená díky Králi Šumavy, které se zde natáčel. V posledních letech sem čím dál více lidí proudí díky geniální pekárně, která nabízí nejen pekařské výrobky, ale i horkou polévku, nebo třeba borůvkové knedlíky.

 

Letní povodní Vydry

Řeka Vydra
Příjemná procházka ať v létě, nebo v zimě, je kolem řeky Vydry. Vyjdete z Antýglu, kde je i známý kemp, a půjdete podél řeky až na Čeňkovu pilu. Je to přibližně sedmi kilometrový výlet. Tam to jde, ale zpátky půjdete sedm kilometrů do mírného kopečku. Možná i proto spousta lidí končí přibližně v polovině u restaurace na jejíž zahradě bydlí Vydrýsek známý z Chaloupkových večerníčků. Vůbec nejkrásnější je, že po cestě v podstatě nechytnete signál a tak si můžete užít nerušenou vycházku podél řeky, která nabízí nádherné výhledy. Budete-li pozorní a zticha, tak možná zahlédnete i nějakou tu vydru.