Městská policie v Jesenici má krásnou novou služebnu

Vedení města a strážníci u nové služebny
Zobrazit fotogalerii (14)
 

V průběhu června začne nepřetržitá služba v nové stanici v centru Jesenice. Probíhá výběrové řízení na kamerový systém. Policie přijme dva nové strážníky. 

Původní služebna byla malá a nevyhovující. Tím, že bude sídlo policistů přímo v centru, se tak zlepší bezpečnost ve městě. "Zásadní změna je v tom, že v nové stanici bude stálá služba. Hlídka tak bude moci být více v terénu," říká starostka Radka Vladyková. 

Kotce i kamerový systém

Nově bude v zadním traktu dvojkotec pro zaběhnuté psy. Přibude i zařízení na sběr mrtvol zvířat, což musela obec dosud objednávat. Strážníci projdou školením u veterinární správy v Brně. Novinkou má být i kamerový systém, na který právě probíhá výběrové řízení. "Policie bude využívat náš i vestecký kamerový systém. Bude sledovat průjezd vozidel i registrační značky a porovnávat je s blacklistem," sdělil vedoucí strážník Jiří Hykl. 

Budova pro službu městu

Nová služebna by měla začít fungovat v průběhu června, až se ji podaří zcela dovybavit. Budova je obecní a město ji pronajímá částečně pro ordinace, dále je tu klub seniorů. V místě současné policejní služebny byl dříve bar. Zřízení nové stanice vyšlo cca na 1,8 milionu z městského rozpočtu. "Hodně peněz šlo na infrastrukturu počítačových serverů a jsou úvahy, že sem převedeme všechny městské servery, které jsou zatím zajištěny dodavatelsky, a s městským úřadem je propojíme optickým kabelem," říká místostarosta Radek Zápotocký. 

Doprava, sousedé a psi

Městská policie Jesenice má v současnosti dvanáct strážníků a další dva bude přibírat pro operační službu. Jejich působnost je ve městě Jesenice a obci Psáry. "Největší objem práce městské policie je doprava, parkování, rychlost. Dost věcí řešíme i v oblasti občanského soužití mezi sousedy. Pejskaři zase nedodržují vyhlášku a chodí se psy bez vodítka. Časté jsou i úniky zvířat a někdy se nám sejdou dva nebo tři psi," popisuje vedoucí strážník Jiří Hykl, který před tím dvacet let šéfoval městské policii ve Štětí. Narkotizační pušku na psy považuje spíše za výjimečné řešení, ale podobně jako vestecká policie plánuje její opatření. 

Přečtěte si také rozhovor s velitelem Obecní policie Vestec: 
Vestecká policie uvažuje o narkotizační pušce na psy
Klíčová slova: