Jazz festival v Černošicích je v plném proudu

Tonya Graves, hvězda sobotního večera
 

Na mezinárodním festivalu vybrané jazzové muziky vystoupí hvězdy jako Tonya Graves, vokální kapela Skety nebo swingová zpěvačka Kateřina Steinerová. Příjemné zahraniční překvapení nachystá Sulliva Fortner a Ryan Simpson. Do nedělního večera 22. května máte možnost zhlédnout výstavu Jazzová sekce let 1971 – 1988.

Koncerty se během 11. ročníku festivalu konají od středy v restauracích a na prostranstvích v celém městě. Zájem o jazz v Černošicích každý rok stoupá a letos je podle pořadatelů úplně plno.

Pokud si zajdete na pivo do jiného podniku, než kde je jazz (nebo hokej), chvilku váháte, zda nemají zavřeno. „Všichni jsou na festivalu,“ povzdechne si servírka z restaurace Aquarius v Černošicích.

 

Pátek 20. 5.

 

Dnes se budou po Černošicích promenádovat Street Parade Mažoretky Zlaté Prahy a JJ Jazzmen. Večer vystoupí jezzové kapely JH Big Band, Najponk, Jan Korínek and Groovekeepers, slovenská písničkářka z Prahy Miriam Bayle a The Simpson trio se zpěvákem podmaňujícího hlasu.

Sobota 21. 5.

 

Klavírista Sullivan Fortner

V sobotu ráno si můžete včerejší hudební kocovinu spravit v Bolletě se zbraslavskou zpěvačkou Martinou Talpovou. Večer přicházejí hvězdy jako nadaný klavírista Sullivan Fortner z New Orleans nebo Martin Kratochvíl, jehož jazzrocková kapela Jazz Q se už stala legendou.

Energií budou čišet protagonisté Rhythm Desperados, kteří kombinují prvky funku, latiny a jazzu.

Hvězdou večera má být Tonya Graves, známá především z kapely Monkye Business a Liquid Harmony. Tato Američanka žije v Praze už dvacet let. Loni vydala druhou sólovou desku bluesových písní převzatých od největších legend svého žánru. Některé skladby se podobají originálu, někdy Tonyiny verze naopak odbočily od své předlohy. Například písnička Hound Dog, kterou zpíval Elvis Presley, se z rock’n’rollu proměnila v blues.

 

 

Neděle 22. 5.

V neděli vystoupí vokální skupina Skety. "Všechny skety jsme každý do jednoho frontmany svých vlastních projektů, kapel a bigbandů, ale společné zpívání je pro nás nejvyšší metou. Věříme, že naše jazzová srdce a zkušenosti jsou na koncertech slyšet," najdete na stránkách kapely.

Své umění předvedla kapela na vyhlášení cen Českého lva.

 

Jazzová sekce z let 1971 – 1988

 

Autoři výstavy Tomáš Křivánek a Ivan Prokop

V rámci festivalu se letos koná jedinečná putovní výstava Jazzová sekce z let 1971 – 1988. Nejen dobové fotografie najdete ve stanu v prostorách Sokola vedle Club Kina Černošice. Projekce mapuje období činnosti Jazzové sekce sedmdesátých a osmdesátých let 20. století, kdy vznikaly významné svobodomyslné undergroundové proudy. Představuje lidi jako vězněného Karla Srpa, Joska Skalníka, Ivana Prokopa a mnoho dalších.

 

 

 

Festival zakončí v neděli 28. 5. nadějná muzikálová zpěvačka Kateřina Steinerová, která nedávno se Swing Boys křtila svou desku I love Peggy Lee. Letos tato milovnice swingu oslaví teprve třicátiny.

Podrobný program s přesnými časy a místy konání naleznete na stránkách Jazz festivalu.

 

Pokud si budete dělat výlet přes Dobřichovice, můžete tuto sobotu navštívit Dobřichovickou degustační míli, která zajisté nabídne gastronomický zážitek.