Vždy je pro co žít, nevidomý běžec Ondřej je toho důkazem

Vždy je pro co žít
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Neuvěřitelný příběh stojí za nevidomým běžcem Ondřejem Zmeškalem. Stihli jsme ho rychle vyzpovídat před jeho odletem do Číny. Jel tam - jak jinak - běhat. Jak to dopadlo, jak se mu běželo a jaká byla Čína, se dočtete již brzy!

S celým týmem

Nevidomý běžec Ondřej Zmeškal se účastnil závodu až v Číně. Tento rodák z Vysočiny je často vidět na závodech v Praze a ve středních Čechách. Proto jsme ho narychlo vyzpovídali před tím, než odletěl s celým svým týmem.

V neděli 8. května jsi běžel svůj první maraton v životě. A teď odlétáš do Číny. Jak dlouho ses se na svůj první maratonový závod připravoval?

Pražský mezinárodní maraton byl můj první životní maraton a jsem rád, že to mohl být zrovna ten v Praze. Musím říci, že jsem prožil opravdu úžasný zážitek, na který nezapomenu. Připravoval jsem se od prvního svého vyběhnutí, ale ten opravdový trénink začal v zimě a trvá prakticky dosud.

Jaký rozdíl je pro tebe v trasách na 21 km a ve 42kilometrových závodech?

Po odběhnutí půlmaratonové vzdálenosti je ještě vše v pohodě, ale další kilometry si se mnou začínají pohrávat. Pomyslná zeď u mne na 30. kilometru nepřišla, ale musím říci, že poslední dva kilometry byly nekonečné. Každý krok se mně zdál jako věčnost a nohy začaly cítit únavu.

Která z těchto tras ti vyhovuje více?

Půlmaraton je pro mne méně náročný, snad bude i zdravější. Maraton je už opravdu výzva a zátěž, ale stojí to za to běžet. Obě vzdálenosti mají své kouzlo, a proto se nemohu rozhodnout, která vzdálenost mi vyhovuje více. Snad za nějaký čas na tuto otázku dokážu odpovědět. Do maratonu se dá prý dospět.

A už se ti z toho klepou kolena, nebo se naopak těšíš na úžasný zážitek?

Upřímně, po Pražském maratonu mám k maratonu na Velké čínské zdi trochu větší respekt. Samozřejmě se těším na zážitek, který nám velká zeď přichystá. Těším se, až jen poběžím a všechny ty starosti s přípravami celé cesty zůstanou kdesi daleko za mnou. Kolena se mně, doufám, roztřesou až po doběhu a snad samou radostí.

Jak jsi hledal finance na svůj start na maratonu na Velké čínské zdi?

V dubnu jsme spustili projekt na Hithit, kde jsme vybrali dostatek peněz pro mne a mého traséra, protože nemohu běžet sám. Splnili jsme tak na 152 %. Všem dárcům mnohokrát děkuji! Podařilo se nám také sehnat finanční podporu od firemních dárců a také nás na cestě na čínskou zeď podpořila organizace Světlo pro svět. Moc děkuji všem, kteří mě za mým snem podpořili, protože bez vás by tohle všechno nešlo. Jste nejlepší.

Jak velký bude váš běžecký tým, který poletí do Číny? Kolik budete mít vodičů?

Do Číny se chystáme dva nevidomí a náš osmičlenný team. Traséra na cestách mně bude dělat můj letitý kamarád Lukáš, který mě do běhání i uvrtal. Spolu se mnou bude startovat nevidomý běžec Honza Bauer a jeho dva traséři. Celou organizaci zaštítila Jitka Křížová, která s tímto nápadem vlastně přišla, když loni svůj maratonský závod na Velké čínské zdi dokončila a vydražila medaile na podporu nevidomých.

Běhat není legrace, zvlášť, když nevidíte

Je něco, na co se v Číně vysloveně těšíš?

Nejvíce se těším na tamní kulturu, na bonsaje, které v Číně vznikly. Samo sebou se těším na běh po velké zdi, snad i nějakou čínskou exotickou kuchyň.

Jak bys hodnotil svou běžeckou formu? Jsi dobře připravený na největší závod svého života?

Doufám, že jsem dobře připraven, ale neříkejme hop, dokud nepřeskočíme. Takže, až přijedu, řeknu vám, jestli jsem přípravu náhodou nepodcenil.

Ještě bychom měli připomenout, v čem je pro vás nevidomé maraton na Velké čínské zdi jiný/těžší než jiné maratony?

Nejtěžší bude na zdolání všech těch 5 160 kamenných schodů, protože každý bude jiný; a když na ně zkrátka neuvidím, bude to o dost složitější.

Co chystáš po svém návratu a jaké jsou tvé další plány?

Po návratu chystáme přednášky o cestě za čínským snem. Lidé se budou moci přijít podívat a vyslechnout si nás v Praze, Brně a v Třebíči. Tak určitě neváhejte, budu rád, když dojdete. Třeba se naučím nějakou čínskou básničku a to by bylo, abyste si ji nepřišli vyslechnout.

Je něco, co bys chtěl vzkázat ostatním nevidomým lidem?
Spíše bych chtěl vzkázat něco všem lidem. Protože si myslím, že rozdíly by se dělat neměly. Někdy se může zdát, že je zdánlivě nejhůř, ale vždy je pro co žít. Vždy se můžeme snažit něco změnit a na tomto světě dokázat. Je to jen na nás, jak se rozhodneme a jestli ten krok uděláme. Nebojte se a do toho! Fandím vám.

Sledovat cestu Ondřeje Zmeškala můžete spolu s námi na www.blindman.cz nebo na Facebooku www.facebook.om/blindman.cz

Klíčová slova: