Utonulý vodák, zdrogovaní řidiči a nové letiště v kraji, to byl týden ve středu Čech

V převržené lodi zůstaly volně ložené vesty
 

Uplynulý týden byl plný silných příběhů. Některé měly smutný konec, jiné skončily dobře. Máme pro vás výběr těch nejzajímavějších.

Pokus o splutí polorozbořeného jezu Brejlov pod Týncem nad Sázavou stál život portugalského studenta. Ten sice zemřel již v sobotu 14. května, ale do médií se zpráva dostala až o dva dny později. Portugalský pětadvacetiletý student jel na kánoi jako zadák a nepoužil plovací vestu. Zraněný skončil i jeho spolujezdec, kterého museli zdravotníci převézt do nemocnice. Redaktor Michal Štingl v případu dále pátral a zjistil věci, kterým se ani nechce věřit. Přestože podle zavedených pravidel má mít jeden vedoucí na zodpovědnost maximálně pět lodí s deseti lidmi, byl v tomto případě sám na dvacet šest lodí. Mladíci navíc nepoužili záchrannou vestu. Smutný je i fakt, že stav jezu nikdo neřeší. Majitel je v Americe a úřady jsou na něj krátké

Brzy ráno odešla do školy jedna mělnická dívka, ale tam už nedorazila. Policie žádala o pomoc, v pátrání pomáhaly sociální sítě. Nakonec ji poznal muž v pražských Holešovicích díky fotografii, kterou viděl na internetu, a upozornil policii. Tento výlet tak skončil dobře. Neztrácejí se jenom děti. Pohřešovaní mohou být mladí, staří, všichni. Dokonce existuje plno lidí, kteří se pohřešují třeba dvacet let.

 

Srazil se náklaďák a vlak

Policie měla minulý týden napilno i na silnicích. Přibývá totiž šoférů pod vlivem drog. Nejčastějším prohřeškem je marihuana. Právě její požití se stalo osudným hned čtyřem mužům, které zastavily hlídky na běžné silniční kontroly. Také na Kladensku během krátké doby zadrželi hned čtyři šoféry pod vlivem návykových látek. Zde už ale nešlo "jen" o marihuanu, řidiči měli v krvi též amfetamin.

Ve středočeských Měšicích se srazily vlak a nákladní automobil, který v obci opravuje silnice. Ve vlaku mělo být přibližně dvacet lidí. Náklaďák frézoval silnici, zastavil se na železničním přejezdu a už se nerozjel.

Představili jsme také dva další kandidáty na hejtmana Středočeského kraje. Tentokrát jsme se podívali na zoubek Petru Tisovi z TOP 09 a Vítu Rakušanovi ze STAN. Představení kandidátů by si neměl nechat ujít žádný volič, kterého zajímá, kam bude kraj v dalších letech směřovat.
 

Jak to bude s letištěm dál?

A jedním z témat, kterému se budeme ještě dlouho věnovat a o kterém mohou rozhodovat i kandidáti na hejtmana, je plánované letiště ve Vodochodech. Soudy zamítly kasační stížnosti obcí, a tak je Penta jeho výstavbě zase o krok blíž. Nejde však jen o Vodochody. Nové letiště by jednoho dne mohlo být i u Milovic. Tyto projekty však Středočechy děsí. Bojí se hluku a smogu.

Jedním z důležitých témat nadcházejích krajských voleb je i školství. ČtiDoma.cz se zúčastnilo debaty o úrovni školství, přerozdělování financí, inkluzi a dalších tématech, kterou uspořádala ODS Praha-západ. Své teze zde ředitelům škol osvětlil Václav Klaus a též je ubezpečil, že „po válce bude ministrem školství“. Také prohlásil, že pro kraj stačí jediné víceleté gymnázium, více že netřeba.