Václav Koubek zazpíval pro Starou školu

Václav Koubek na zahradě bývalé školy ve Vraném nad Vltavou
Zobrazit fotogalerii (17)
 

Čtvrtý ročník benefiční akce "Zahrada pro Starou školu" proběhl v neděli ve Vraném nad Vltavou. Návštěvníci si užili jarmark, koncerty, vernisáž, loutkové divadlo a další zábavu.

Václav Koubek se během vystoupení pochlubil čerstvou návštěvou Číny, kde si prohlížel budhistické chrámy a vystupoval na pivním festivalu. Popisoval také svůj život, během kterého za osm let vystudoval na strojního inženýra, stal se topičem v kotelně a po revoluci se konečně mohl svobodně věnovat umění.

Kavárnu ve staré škole zdobí obrazy, jejichž vernisáž výstavu zahájila. "Moji rodiče jsou jedni z hlavních iniciátorů projektu Stará škola a už jsem tu měla výstavu před třemi lety. Nyní jsme to zopakovali, protože jsem v pondělí úspěšně obhájila diplomovou práci na Fakultě výtvarných umění v Brně. Vystudovala jsem v ateliéru malířství u profesora Petra Kvíčaly. Malba je moje domovská technika a tohle jsou moje úplně čerstvé obrazy, které jsem přivezla jenom pro tuhle výstavu," říká Markéta Filipová.

Na zahradě mohly děti zhlédnout loutkovou pohádku O vodníku Řešátkovi. Na prostranství před budovou školy proběhl jarmark a dílničky. S hudebním vystoupením dorazili žáci vranské školy a další skupiny z Vraného.

K uspořádání akce pomohl grant Místní akční skupiny Dolnobřežansko, který zajistil finance na honoráře pro umělce. Samotný vstup na akci včetně koncertů byl zcela zdarma. Výtěžek z prodeje občerstvení pomůže v dalším fungování Staré školy.

O činnosti spolku se můžete dočíst v článku "Stará škola" zachraňuje historickou budovu. Mezi množství osvětových akcí patřila například akce Vodní elektrárna ve Vraném slaví osmdesátiny nebo vyprávění Zlu je nutno čelit, říká kaplan Vladimír Hudousek.