Na dovolenou se psem. Které země naše miláčky uvítají?

Pokud má pes pas a je zdravý, může s vámi na dovolenou k moři
 

Chorvatsko je k pejskařům přátelské, naopak cestu do Británie se psem je dobré si rozmyslet. K základním pravidlům pro vycestování je pas zvířete, platné očkování a odčervení. Co všechno potřebujete k poklidné dovolené se psem v zahraničí?

Uvažujete, že na rodinnou dovolenou vezmete i svého psího kamaráda? Bohužel jiný kraj – jiný mrav, a tak se v některých zemích můžete setkat s nelibostí vůči přítomnosti vašeho čtyřnohého mazlíčka. Přinášíme vám přehled, ve které najdete země psům otevřené a kterým je lepší se obloukem vyhnout.

Zvíře musí být označeno čipem, mít vystavený pas a platná očkování

Pokud chcete vycestovat za hranice, musí mít pes platná očkování, a to především proti vzteklině. Výjimkou jsou pouze štěňata do dvanácti týdnů, která na očkování stále čekají, v takovém případě musíte být schopni prokázat, že mládě nepřišlo do styku s žádným nakaženým zvířetem, toto dokazování je ale mnohdy velmi obtížné. Datum a hodina očkování musí být zapsány v pasu zvířete, povinností je uvádět i pravidelné odčervení, jinak vám mohou nastat v zahraničí problémy. 

Podle zákonů musí být každý pes, se kterým chcete vycestovat v rámci Evropské unie, označený čipem. Čipování psa provádí soukromý veterinář za poplatek kolem pěti set korun. Podmínkou uznání faktu, že je pes očipovaný, není pouhý čip, ale i doba, ve které byl čip zvířeti zavedený. Zvíře musí být označeno před očkováním proti vzteklině a před vydáním mezinárodního pasu. Jak vypadá pas pro psy, se můžete podívat zde.

Někteří majitelé se spoléhají na tetování svých psů, tetování jsou ale mezinárodně uznávaná pouze ta, která byla provedena před 3. červencem roku 2011 a musí být čitelná. V případě ztráty psa má čip výhodu, pokud zanesete údaje do mezinárodních registrů, šance na jeho dohledání je značně vyšší než s pouhým tetováním.

Češi jsou milovníci psů, Chorvaté milovníci Čechů

Chorvatsko už roky bohatne díky každoročnímu přílivu českých turistů, na některých místech tam slyšíme češtinu častěji než chorvatštinu. A jelikož tamní hoteliéři a provozovatelé pláží zjistili, že Češi vyhrávají ankety o nejzarytější pejskaře Evropy, své služby upravili podle našich představ.

V některých zemích jsou psi vítáni

Pokud se rozhodnete strávit dovolenou v kempu s karavanem, pes nebude představovat žádný problém. V chorvatských kempech jim dovolují volný pohyb a mohou s vámi i na přilehlé pláže. Chorvaté budují i pláže speciálně pro pejskaře, poznáte je podle žluto-modro-červeno-zeleného praporku, uvnitř kterého je namalovaná kost.

V nabídce se objevuje stále více hotelů, které vás za menší poplatek ubytují i s více psy. I ve zdejších restauracích je váš čtyřnohý přítel vítaný, při příchodu vy dostanete jídelní lístek a pes misku s vodou. Pozor si dejte na flexi vodítka, chorvatský zákon tato vodítka neuznává jako dostačující. Na veřejných místech tedy raději zvolte pevná vodítka a psovi nasaďte náhubek.

Sever i jih Itálie reaguje na psy jinak

V Itálii platí pravidlo: čím jižněji jste, tím méně bude váš pes oblíbený. Většina Italů bere psa spíše jako pracovní pomůcku než jako člena rodiny. Obecně můžeme říci, že čím větší pes, tím větší problémy. S malými psy vycházejí Italové dobře.

Pokud ale má váš pes v pořádku doklady a očkování, dovolená v Itálii proběhne v klidu. Pozor si ale dejte na převážení psa v autě podle italských zákonů. Každý pes musí mít vlastní přepravní box, který musí být umístěný v zavazadlovém prostoru.

V Rakousku po svém psovi řádně uklízejte, hrozí vám tučná pokuta

Dovolená se psem v Rakousku patří obvykle k těm bezproblémovým. Kromě precizně vyplněného pasu zvířete si ještě připravte velkou zásobu sáčků na exkrementy. Rakušané jsou proslulí svou čistotností, pokud vás policie nachytá, že po svém kamarádovi neuklízíte, může vám uložit pokutu více než dva tisíce eur. To by se poté dovolená lehce prodražila. Nezapomeňte ani kvalitní vodítko a ve městech psovi nesundávejte náhubek.

Povinností do auta je přepravní box nebo klec pro psa

V Maďarsku jsou vstřícní, možností je ale málo

Země termálních pramenů nerada dělá svým návštěvníkům problémy. Pejskaři sem mohou cestovat bez obav, nevýhodou ale je, že pro Maďary nejsou psi tolik důležití jako pro nás, proto je nabídka na ubytování i další aktivity se psem poměrně chudá.

V Německu jako v Česku

Náš velký západní soused se pejskařům přizpůsobil a nabízí pro ně a jejich mazlíčky velkou škálu ubytování. Výhodou je i podnebí, které není tak horké jako na jihu Evropy a pro psa značně příjemnější. Pravidla platí skoro identická jako v České republice, vodítko a náhubek je povinností.

Holandsko nabízí psí pláže

Pro většinu Holanďanů jsou Češi až přespříliš zamilovaní do čtyřnohých členů rodiny. Naštěstí pro nás si ale „pejskařský boom“ uvědomili a budují pláže pro psy i nabídka ubytování se stále zvětšuje. Kdo by nechtěl projíždět na kole zemí tulipánů s okolo pobíhajícím psem.

Velká Británie zavedla přísná pravidla

Británie je českými turisty často navštěvovaná, nedá se však zařadit do míst, které je snadné navštívit se psem. Britové jsou zvyklí mít psy na zahradách a pro užitek, chození na veřejná místa se psy tam není zvykem, v restauracích i hotelech se můžete setkat s nelibostí. Platí i přísná pravidla pro vodítka a náhubky.

Asistent prevence kriminality úzce spolupracuje i s městskou policií

Do země můžete vstoupit pouze se psem, který má platná VŠECHNA očkování (nejen vzteklinu), což pro některé psy může být problém z důvodu alergie na určitou složku obsaženou v očkovací látce.

Odčervení musí být provedeno v rozmezí 120 až 24 hodin před vstupem do země, musíte tedy prokázat přesnou hodinu, kdy bylo odčervení provedeno. Účinnou látkou odčervování musí být praziquantel, jinou látku vám neuznají. V případě, že pes nesplňuje podmínky, aby mohl do Británie vstoupit, na hranicích vám ho odeberou a dají do karantény, kde mu podají pro ně schválené léky. Vyzvednout si ho budete moci po třech dnech. Je tedy na zvážení, zda dovolenou se psem v Británii riskovat.

Před dovolenou zvažte možnosti svého psa

Než se rozhodnete pro místo, na kterém strávíte letošní dovolenou společně se psem, položte si pár základních otázek: Zvládne pes cestu autem nebo letadlem? Je v dobré fyzické kondici? Nestresuje ho cestování a změna prostředí?

Pro některé psy, především pro staré nebo nemocné, by se mohla letní dovolená stát spíš utrpením než radostí, pobyt u moře tedy plánujte raději na začátek nebo konec sezony, kdy není počasí ještě tolik horké. Počítejte také s tím, že se budete muset svému psovi věnovat, zavřít ho v cizím pokoji na celý den není nejlepší nápad. Proto plánujte aktivity, kterých se může účastnit i váš pes.

Pokud si nejste jistí, zda společná dovolená může vašemu psovi prospět, a nemáte nikoho, kdo by se o něho mohl postarat, můžete vyzkoušet psí hotely.

Sbalte tašku i svému psovi, nezapomeňte na pojištění

Při balení vlastních věcí nezapomeňte ani sbalit věci pro svého hafana. Na cestu nesmí chybět cestovní lahev na vodu a cestovní miska, přibalte mu i oblíbenou deku, hračku nebo pamlsky na kousání pro zkrácení cesty. Psovi vezměte dostatek jídla, na které je zvyklý, nespoléhejte na nákup granulí na místě, psovi nemusí sednout a vy se tak můžete rychle ocitnout u veterináře.

Stejně jako myslíme na naši možnou nemoc nebo náš úraz, musíte počítat s tím, že se může něco přihodit psovi. Většina pojišťoven nabízí možnost připojištění psa za minimální poplatek, vyhnete se tak placení tučných částek u zahraničních veterinářů.