Česko zasypaly kroupy, nejvíc trpí Hořovice

 

Předpovědi počasí tentokrát bohužel nelhaly. Česko opravdu zasáhly silné bouřky, někde dokonce s krupobitím. V Komárově na Berounsku si dokonce na jejich odstranění vyžádali silničáře s pluhem, nejhorší situace však byla nejspíš v Hořovicích. Například Pražská ulice se stala zcela neprůjezdnou.

Silnice byly pokryty vrstvou ledových krup, záchranáři je zdolávali jen s velkými obtížemi. Právě v Hořovicích se hasiči nejlépe dostávali k nejvíce zasaženým místům pomocí bobcatů. "Vše bylo zasypané, dostat se k nám šlo jen objížďkami," potvrdil místostarosta Hořovic Ondřej Vaculík. 

Když kroupy roztály, část obce navíc zaplavila voda. Dokonce i v místech, kde na to nejsou zcela připraveni, protože tam k záplavám běžně nedochází. Některé domácnosti v Hořovicích zůstaly bez proudu, jinde se zase rychle odčerpávala voda ze sklepů a nízko položených míst.

Škoda se bude teprve sčítat v Hořovicích, stejně jako v dalších částech republiky a bude nejen na majetku. S problémy musí počítat například i zemědělci. Nejhůře postiženo bylo Příbramsko a Berounsko, kde napadalo několik centimetrů.

Během večera se pak srážky přesouvaly na jihozápad od Prahy. Také v hlavním městě si krupobití vyžádalo svoji drobnou daň, když na chvíli zkomplikovalo městskou hromadnou dopravu. Meteorologové se tentokrát opravdu nespletli...

A jak si vedl zbytek republiky?

Máte vlastní fotky z posledního přívalu krup nebo silné průtrže mračen, která střed Čech zasáhla v pondělí v podvečer? Budeme rádi, když je s námi budete sdílet. Podělte se na Facebooku nebo na e-mailu info@ctidoma.cz.