Byla to noc hrůzy! Česko sčítá škody a probouzí se z ošklivého snu

Zobrazit fotogalerii (8)
 

Byla to noc, na kterou se jen tak nezapomene! Rozhodně to platí pro obyvatele vesnic a měst, které stály v cestě silnému krupobití. Česko se probouzí ze zlého snu a pomalu začíná sčítat škody. Unavení příslušníci záchranných složek si mohou konečně odpočinout a snad se i na chvíli vyspat. Služba jim však ani zdaleka definitivně nekončí.  

Teprve teď se totiž začíná ukazovat v plném rozsahu, jakou spoušť vrtochy počasí napáchaly. Pražané si stěžovali na to, že na některých místech hlavního města včera večer dočasně nejezdila městská hromadná doprava. Lehce zraněno bylo šest lidí, voda natekla i do vestibulu stanice metra Můstek a vstup z Václavského náměstí byl uzavřen. Nejvíce postižena však byla městská část Libuš, kde spadlo 41 milimetrů srážek. Vše už ale začalo v pondělí odpoledne na jihu Čech, poté se bouřky přesouvaly přes Plzeňský kraj a střední Čechy až k Českomoravské vrchovině. 

A jak to s počasím bude vypadat nadále? Další bouřky se řítí na střední Čechy

Největší škody hlásí Středočeský kraj. V Komárově na Berounsku se odklízelo pluhy a lopatami, vrstva krup měla až půl metru. Vytopené sklepy, polámané stromy nebo valící se voda v ulicích, to byla realita i v nedalekých Hořovicích. "Přímo ve městě nebo v jeho spádových obcích bylo nahlášeno přes dvacet žádostí o pomoc. Hasiči z hořovické stanice například zasahovali ve dvou panelových domech, ve kterých kroupy ucpaly dešťové odtoky ze střech a voda protékala oběma domy i skrz průchody pro elektroinstalaci," potvrdil mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík.

Zobrazit fotogalerii (8)

Do obcí se navíc nedalo dostat, dálnice D5 se místy změnila v ledovou dráhu, ze které mohla mít radost snad jen Martina Sáblíková. Ušetřena nebyla ani rychlostní silnice R10, kde se na chvíli zcela zastavil provoz. 

Už před 20. hodinou večerní měli středočeští hasiči na kontě téměř stovku výjezdů. Ale to nebyl konečný účet. Podle Holomčíka jejich počet vzrostl čtyřnásobně oproti průměru loňského roku. Ten byl 38 výjezdů. "Nejčastěji jednotky likvidovaly ucpané kanalizace, čerpaly vodu ze zatopených sklepů, kotelen a garáží nebo odklízely zlámané stromy a větve." Už teď je jasné, že celkové škody se vyšplhají do desítek milionů korun.

 

Máte vlastní fotky z posledního přívalu krup nebo silné průtrže mračen, která střed Čech zasáhla v pondělí v podvečer? Budeme rádi, když je s námi budete sdíletPodělte se na Facebooku nebo na e-mailu info@ctidoma.cz.