Soud potvrdil trest pro Šárku Alexu za zneužití pravomoci

Šárka Alexa
 

Nejvyšší soud v Brně potvrdil dvouletý podmíněný trest Šárky Alexy za manipulaci s několikamilionovým tendrem Středočeského kraje. Informovala o tom Česká televize.

Mgr. Šárka Alexa se narodila 18. října 1968. Vystudovala  obor management a ekonomika cestovního ruchu. Za hejtmana Davida Ratha byla ředitelkou Turistické a informační služby. 

Šárka Alexa byla zodpovědná za projekt Středočeské turistické a informační služby (STIS) v roce 2009 za necelých 13 milionů korun. Středočeský kraj na projekt STIS půjčil. Ten ale nedostal předpokládanou dotaci Evropské unii a vznikla tak škoda za 8 milionů. Tuto zakázku navíc Šárka Alexa neoprávněně rozdělila a vyhnula se tak výběrovému řízení. Obžaloba ji vinila z předražení za 7,8 milionu korun. Městský soud v Praze ji přikázal částku zaplatit, ale vrchní soud jí zmírnil trest na samotnou podmínku. Byla 30. července 2015 pravomocně odsouzena pro trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby, a musela proto opustit funkci ředitelky muzea v Jílovém u Prahy. Nyní pracuje v Regionálním muzeu jako programový pracovník. Má ještě možnost podat stížnost k ústavnímu soudu.