Stínomilné rostliny rozzáří temná místa zahrady

I stinná místa na zahradě mohou působit na pohled hezky
 

Stinná místa zahrady je možné pokrýt kapradinami, trvalkami i okrasnými keři. Potřebují humózní půdu a závlahu.

Na stinných místech zahrady se většině rostlin nedaří, především letničky potřebují ke správnému růstu alespoň trochu slunečních paprsků. Pokud ale vyberete ty správné rostliny, mohou se i tmavá místa pyšnit květy.

Stínomilné květiny potřebují humózní půdu s dostatkem závlahy

Rostlinám do stínu připravte humózní a kyprou půdu. Pokud máte na zahradě půdu těžší, před sázením ji dobře prohnojte humusem a hnojící proces dokončete tekutým organickým hnojivem, můžete také přimíchat písek.

Nejvíce práce vám dají stínomilné rostliny v době, kdy se v půdě ještě úplně neujmuly. Až zapustí kořínky, budou od vás už jen potřebovat čas od času zalít. O květiny, které nevyžadují slunce, se nemusíte bát ani v zimním období, dokáží přečkat mráz i více než minus dvacet stupňů Celsia.

Kapradiny zaplní místo pod stromy a schovají spadané listí

Kapradiny vysázejte do okolí jezírka

Kapradiny patří mezi vděčné stínomilné rostliny. Jsou to poměrně odolné trvalky, které se každým rokem rozrůstají a po pár letech tvoří nádherná zákoutí. Zahrádkáři je často sází pod opadavé stromy, jejichž listí na podzim zapadne do vyšších kapradin, a vy tak budete mít méně práce s jeho odklízením. Listí postupem času zetleje a pro kapradiny vytvoří přírodní mulč, nemusíte se tedy starat ani o další hnojení a mulčování kapradin.

Mezi další rostliny vhodné pro zasazení pod stromy patří například bohyšky, které přes léto oživí stinné místo svými kvítky, na podzim ale mráz spálí jejich listy a na jaře nějaký čas potrvá, než se opět bohyška zazelená. Proto je dobré je kombinovat s dalšími květinami, aby záhon nepůsobil smutným dojmem. Vhodné jsou například hluchavky, mezi jejich druhy si můžete vybrat z pestré škály barevných listů, které mohou být hladké, zvlněné nebo i zubaté.

Nízké trvalky nahradí trávník plný mechu

Na místech, kam příliš nesvítí slunce, se často v trávníku tvoří mech nebo trávník mizí a objevují se holá místa. Tomuto lze zamezit vysazením nízkých stínomilných trvalek, které se postupem času rozrůstají do rozkvetlého koberce.

Velmi oblíbenou je konvalinka, plicník nebo barvínek.

Rododendron má rád slunce i stín

Stín zvládnou rododendrony i borůvky

Všeobecně platí, že jedovaté keře zvládají růst ve stínu bez problémů. Patří mezi ně lehce jedovatý rododendron, tis červený nebo thuje.

Zasadit si můžete ale i okrasné keře, mezi nejvhodnější z nich patří buxus. Osvědčily se také borůvkové keře, ty ale doporučujeme sázet na místa, na která alespoň chvilku denně svítí slunce, plody tak budou zrát rychleji a budou o to sladší.

Těžké podmínky snese zmijovec

Zmijovec

Zmijovec patří mezi sezonní rostliny, které je možné pěstovat venku pouze v létě, teploty pod pět stupňů Celsia nesnese. V létě ale dokáže růst na stinných severních místech, dokonce i tam, kde hodně fouká vítr.

Díky svým až deseticentimetrovým hlízám působí zmijovec zvláštním dojmem a přivábí mnoho pohledů. Doporučujeme ho pěstovat v květináčích a před prvními mrazíky uklidit, můžete se tak z něho těšit i další rok. Pozor si však dejte na nepříliš příjemnou vůni, která se line z jeho květů.