Podívejte se na Afriku dětskýma očima

Africké děti chodí do školy rády
 

Jaké to je žít v afrických slumech, když je člověk ještě dítě a ještě k tomu často navíc sirotek? Odpovědi dají syrové fotky.

Putovní výstava s názvem „Afrika očima dětí“ bude mít vernisáž v neděli 29. května v 18 hodin v Café Platýz. Návštěvníky výstavou provede herečka Simona Stašová.

 

Herečka Simona Stašová a ředitelka Centra Dialog Lucie Tamášová

Výstava fotek unikátním způsobem zachycuje realitu všedního života v Keni. Díky komentářům od malých keňských fotografů přibližuje svět, ve kterém děti vyrůstají, a poukazuje na věci, jejichž význam a důležitost mohou obohatit evropské smýšlení a postoje. Fotografie byly pořízeny fotoaparáty od českých adoptivních rodičů, rukama a očima keňských dětí pod vedením profesionálního fotografa Aliho Barisi, který byl mnohokrát mezinárodně oceněn za environmentální fotografie.

 

Africké děti dostaly fotoaparáty od svých adoptivních rodičů.

 

Fotky jsou výsledkem ročního snažení několika desítek dětí ze slumových oblastí Nairobi a Kisumu. Do Prahy je přivezli dva keňští koordinátoři rozvojových projektů James Omolo a Ahmed Ibrahim, kteří spolupracují s neziskovou organizací Centrum Dialog. Obrázky do Prahy přivezli dva koordinátoři neziskových projektů z Keni, kteří se zde chtějí podělit o zajímavé příběhy lidských osudů ovlivněných lidmi z Česka a Slovenska díky rozvojovým aktivitám neziskové organizace Centrum Dialog.

 

V Keni, Guinei a i v Evropě jsou do projektů této organizace zapojeny stovky dobrovolníků a oba koordinátoři se aktivit účastní osobně již více než 12 let. Díky nim chodí do školy několik stovek dětí v rámci „Adopce afrických dětí – projekt pomoci na dálku“. Oba koordinátoři vybudovali školy, které ovlivňují životy celé komunity v jejich lokalitách. Všechny jejich aktivity dávají větší naději do budoucna nejen místním dětem, ale také mladým lidem a ženám.