Zákaz kouření neprošel! Poslanci ANO zradili koalici

Svoboda volby Čechům zůstává
 

Sněmovnou dneska neprošel antikuřácký zákon. Nepodpořili ho především poslanci z hnutí ANO. Jak se na toto téma dívají provozovatelé restaurací a co na něj říkají běžní občané, tedy konzumenti?
 

Někdo pláče, jiný se raduje, každopádně budeme nadále smrdět. Antikuřácký zákon dneska sněmovnou neprošel, když normu, která měla omezit taky prodej a podávání alkoholu, podpořilo v závěrečném hlasování 80 ze 175 přítomných poslanců. Ke schválení tedy chybělo osm hlasů. Pro zákon hlasovali poslanci ČSSD a KDU-ČSL, z koaličního hnutí ANO ani ne třetina zákonodárců.

Podle vyjádření špiček ANO se však původní návrh v průběhu projednávání Sněmovnou příliš změnil. Babiš v textové zprávě uvedl, že koaliční partneři provedli standardní podraz a ve Sněmovně zákon s opozicí upravili, takže se z protikuřáckého zákona stal spíš zákon vysloveně prokuřácký.

Vyzvali jsme několik lidí a oslovili provozovatele restaurace Ladronka, aby se nám k návrhu zákona vyjádřili. Z naší krátké ankety vyplynulo, že by si restauratér měl možnost zvolit, jak chce restauraci nebo hospodu provozovat. Stejně tak by měl mít možnost volby i konzument.

Tomáš Kodíček, provozovatel restaurace Ladronka: “Zastávám obecně liberální názory a myslím si, že současný trend politiků je snaha všechno regulovat. Například když ministryně školství chce lidem určovat, zda mají poslat dítě na rok do předškolní výchovy. Proč mi ženská, která je na 4 roky dosazená jako ministryně, říkat, co mám dělat se svým dítětem, a že je chytřejší než já. Jako podnikateli se mi nelíbí, aby mne někdo ovlivňoval, na druhé straně také nechápu, proč by host měl být limitovaný člověkem, kterému odevzdává svoje daně. Vztah provozovatele a konzumenta služby by neměl být zatížený zásahem politiků. Za zákazem kouření nevidím nic kalého, každý jen hájí své zájmy. Bohužel politici hájí zájmy státu na úkor občanů.
 

Co říkáte na to, že zákaz neprošel?

Je to hrůza, těšil(a) jsem se, že se v hospodách nebude kouřit.
25% (92 hlasy)
Je mi to jedno.
2% (8 hlasů)
Jsem rád(a), nekouřím, ale myslím, že to k hospodě patří.
7% (26 hlasů)
V hospodách se vždycky kouřilo, nevím proč by se to mělo měnit.
10% (38 hlasů)
Jak zákazník tak majitel restaurace má mít na výběr.
47% (172 hlasy)
Jsem rád(a), kouřím a vadilo by mi, kdyby mi to někdo měl zakazovat.
9% (33 hlasy)
Celkem hlasů: 369

Anketa - a co na to říkáte vy?

  • Pavlína Bílá: Jsem ráda, že se může v restauracích nadále kouřit, jsem kuřačka, a když si dám pivo, tak k tomu samozřejmě kouřím.
  • Ondřej Novák: Dokud si lidé váží svobody a demokracie, ať se svobodně rozhodnou, zda kouřit chtějí, či ne. Jedině tak náš národ, naše vlast a naše republika zůstanou enklávami míru a prosperity.
  • Michal Štingl: Když si může každý svobodně zvolit, jestli bude otravovat ovzduší jízdou autem, tak proč by kuřáci nemohli kouřit?
  • Veronika Maschke: Kdybych si nemohla dát u kafe nebo u pivka cígo, byla bych nervní a nechutnalo by mi to. Hlavně by to bylo omezení mých osobních práv. Prostě pohoda dělá atmošku hospy!
  • Markéta Pecoldová: Já jsem pro, aby se v restauracích nekouřilo. Kouřit by se ale smělo na zahrádkách. Moc nechápu, proč ten zákon je tak těžké prosadit. Téměř všude to je a většina lidí s tím nemá problém.
  • Jan Kodrla: Jakožto nekuřák jsem na jednu stranu zklamaný, že mi stále někdo bude foukat do jídla cigaretový kouř. Naštěstí je ale už většina hospůdek stavebně oddělených. Na druhou stranu by takový zákon položil mnoho zejména menších vesnických podniků, kam prostě lidé chodí zejména na pivo, k čemuž patří i zakouření si. A to by byla velká škoda.