Zámek Veltrusy láká na nový kočár

"Mylord" je už pro vás připraven
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Zámek Ostrov Veltrusy láká na výstavu historických kočárů, na tu teď přibyl zbrusu nový kousek. Do tohoto kočáru se můžete posadit a udělat si tak krásnou dobovou fotku. V budoucnu návštěvníky i sveze.

Pokud jste někdy toužili posadit se do kočáru a třeba se v něm vyfotografovat, tak zavítejte na zámek Ostrov Veltrusy. Do barokní stodoly v hospodářském zámeckém dvoře, kde se již několik let nachází právě výstava historických kočárů, přibyl nový exponát, který si návštěvníci mohou i „osahat“.

Lehký čtyřkolový kočár se sklápěcí střechou, kterému se říká Mylord podle anglického oslovení šlechtice, byl na přelomu 19. a 20. století oblíbený u vyšších společenských vrstev ve městech, ale i u zámožných sedláků na venkově. V současnosti je doplňkem expozice, ale zanedlouho by měl v plné parádě vozit návštěvníky po zámeckém parku.

"Mylord" vás zatím nesveze, přesto spanilou jízdu po zámeckém parku okusit můžete. Koňský povoz vás sveze každý den ve Veltrusech. Jak to na zámku chodí, jakou má historii a proč hlavní budova stále není v provozu? Poslední ránu zámku Veltrusy zasadily povodně.

Celou výstavu pak tvoří typický vozový park z přelomu 19. a 20. století, který se využíval na středně velkém panství, jakým byly i Veltrusy. Kromě kočárů pro panstvo zde naleznete také další vozy, které využíval třeba zámecký správce, nadlesní, podkoní nebo správce sadu.

Do atmosféry vás navíc vtáhne fiktivní příběh šlechtice, který jednotlivé vozy během svého života využíval. Díky němu se projdete nejen mezi jednotlivými kočáry a sáněmi, ale také všemi etapami lidského bytí.  

Klíčová slova: