Tipy na víkend: Vyrazte za Hagenem, na Okoř, Dětský den nebo cyklovýlet.

Dětský den připadá letos na středu. Slaví se už tento víkend
 

Pivní a hudební festivaly se předhánějí s programem, muzea nabízí intimní večerní návštěvy a výletníci se mohou podívat do podzemí v Českém krasu nebo se projít po "Přažské čáře". A pro děti? Dětské dny se konají v každé malé vísce. 

Čas festivalů

 

Okoř bude provázet Lukáš Pavlásek

Hlavní hudební událostí je festival Okoř se šťávou 2016. Na louku pod Okoř se chystají Visací zámek, Rybičky 48, skupina UDG, Voxel, Všichni svatí, SLZA nebo úspěšný ATMO Music. Můžeme se těšit i na Wohnouty nebo skupinu STO Zvířat, která vydala nové album Ministerstvo mého nitra. Festival uvádí Lukáš Pavlásek a Pavel Anděl.

Víkend otvírá Sázavský koncert 2016, jehož se zúčastní například zpěvák a kytarista kapely Nerez, Vít Sázavský, dále písničkář Ivo Jahelka, vokální sextet Skety a skupina Buty.

V Kralupech zaduní populární skupina Brutus, v Dobříši otvírá sezónu festival Americké jaro 2016. Představí se zde jazzový pianista Sullivan Fortner, kterého známe už z festivalu v Černošicích.

Právě mezinárodní jazzový festival v Černošicích zakončí v sobotu Kateřina Steinerová and Swing Boys.

 

Slavnosti

 

Slavnosti piva Nižbor 2015

Horké dny a pivo patří k sobě. V pátek můžete ochutnat speciály pivovaru Ferdinand na dnu otevřených dveří.

Slibnou kulturní pivní akcí Dolního poberouní je první ročník Pivního festivalu Řevnice.

Konkurencí se pak mohou stát Slavnosti piva v Nižboru, které doprovází řada kapel. Odpoledne jsou nachystány akce pro děti, večer je vystřídá punková kapela Znouzectnost.

Český král a římský císař Karel IV. vyrazí příští víkend na Karlštejn. Tuto sobotu se s družinou usídlí v Břevnovském klášteře. Na jeho počest se připravuje velkolepé Středověké slavnosti v Břevnovském klášteře plné šermířů, tanečnic, kejklířů a dobové hudby.

 

Něco pro výletníky

 

pevnůstka typu E

Krásné počasí vybízí k výletům. V Průhonickém parku si zájemci mohou prohlédnout nejčastěji pěstované i vzácnější stromy a keře v době jejich plného květu.

Klub vojenské historie vás v sobotu zve na komentovanou vycházku po pozůstatcích československého opevnění Pražské čáry z let 1936–1938 v Doksech u Kladna.

Zlatokopové si v Kamberku zkusí během pochodu "Cesta za zlatem" vyrýžovat nějaký ten cenný kov. Akce probíhá pod záštitou samotného permoníka Rudy z nedalekého zlatodolu Roudný.

Proleťte se nad Vestcem

Správa CHKO Český kras připravila pro veřejnost speciální naučnou stezku, z minulých let známou pod názvem Českým krasem za Hagenem. Stezka je dlouhá 14 km, z toho 2 km vedou podzemními štolami u Malé Ameriky.  

Nad Vestcem si zájemci i zalítají. Zážitkové lety se konají v sobotu v rámci Dne IZS a Dne dětí.

Krom seriozní vojenské techniky najdete v Lešanech tank pro děti

Pokud vás láká nápaditě uspořádaná expozice vojenské techniky a nevíte, nechte se pozvat do Lešan Za malou vzpomínkou na TGM a Václava Havla. Tento víkend Vojenské muzeum Lešany zahajuje sezónu. Své brány otevírá v 9.30, vstup je zdarma. Při programu otevíracího dne budou hrát hlavní roli obrněné transportéry, ale představí se také vozy Liaz a Tatra, které se před třemi desítkami let účastnily legendárního závodu Paříž – Dakar.

 

 

Dětský den, kam se podíváš

 

Tento i další víkend je ve znamení oslav dětí. V každé obci se pořádají tematické sportovní a soutěžní aktivity pro děti. Nápady letos pořadatelům opravdu nechyběly. Vyhledejte si akce u vás nebo v okolí v našem inteligentním seznamu. Ve městech jich najdete většinou hned několik.

Dětský den Bubovice - oblíbenou atrakcí je pěna

Z těch větších můžeme zmínit například nedělní Dětský den aneb jak se stát rytířem v Mníšku pod Brdy. Ve Vrané nad Vltavou se koná Den dětí s Karlem IV. V Černolicích je téma trošku bojovné, dětský den nese název Horňáci versus Dolňáci.

Ve Staré Huti na Dobříšku mysleli i na zvířátka a uspořádali akce Den pejsků. Psí promenádu doprovází soutěže pro děti. Vrchol programu je dort pro všechny soutěžící.

 

Sportovní akce

 

Víkend je ve znamení několika cyklozávodů ať už v Břežanech, Radotíně, Dobříši a v dalších částech středních Čech. Chcete-li se nějakého zúčastnit, vyhledejte si jej ve svém okolí.

V Brandýse nad Labem se kromě půlmaratonu koná v neděli 1. kolo koloběžkové Rollo ligy „O putovní přilbici svatého Václava“.

 

Muzeum v Jílovém

Muzejní noc

 

XII. ročník Festivalu muzejních nocí 2016 začal již minulý víkend v Roztokách a trvá až do až 11. června 2016. V pátek chystají večerní program například na hradě v Týnci, v sobotu ve Sládečkovo vlastivědném muzeu a na Malovarské tvrzi ve Velvarech.Přihlášená muzea a tematické akce najdete zde.

 

 

Příští týden

 

Sportovní hala Černošice

Nezapomeňte, že mezinárodní den dětí je až ve středu, 1.6. Udělejte svým dětem radost, třeba návštěvou některého z dětských dnů.

V týdnu se koná také řada zajímavých událostí, řevničtí by si 1.6. neměli nechat ujít možnost diskutovat a tázat se autora nového územního plánu Řevnic.

V Černošicích se konečně dostavěla nová sportovní hala ze sbírky místních občanů. Na její otevření dorazí tři olympijští vítězové, mezi nimi nesmí chybět Věra Čáslavská.

 

Máte-li chuť zajít spíše do divadla nebo na výstavu, sledujte aktuální akce v našem regionu. Stačí si zadat MĚSTO nebo ZA ČÍM chcete vyrazit.