V noci to byl jenom klid před bouří? Ženou se na nás bouřky a přívalové deště

Něco podobného nás nejspíš dnes čeká
 

Desítky výjezdů hasičů, polámané stromy, zatopené sklepy. To vše bylo náplní práce záchranářů ve Středočeském kraji, ale i napříč celou republikou, včera a v noci na dnešek. Ale prý to byl jen slabý odvar toho, co nás teprve čeká. Příroda si totiž na dnešní večer a noc přichystala další těžkou zkoušku. 

Hasiči i další záchranné složky by si potřebovali alespoň na chvíli vydechnout. Jenže takový luxus jim zřejmě dopřán nebude. Včera a dnes v noci zasahovali u mnoha případů. Ve Středočeském kraji se výjezdy počítaly na desítky. "Hlavně šlo o čerpání sklepů, čištění kanalizačních vpustí nebo přeteklé hráze rybníka či popadané stromy," potvrdila nám mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková. 

Jenže to vypadá, že to byl jen relativní klid před mnohem větší bouří. Doslova. Český hydrometeorologický ústav totiž od dnešní 14. hodiny vydal pro Středočeský kraj a Prahu výstrahu před přívalovým deštěm, který budou doprovázet silné bouřky. Čeká se i silný nárazový vítr a místy také kroupy. Největší nápor by měl gradovat v noci až do půlnoci. Meteorologové očekávají, že místy naprší až 40 milimetrů za hodinu a vítr se požene rychlostí zhruba 70 kilometrů za hodinu. 

To mimo jiné znamená, že velmi reálně hrozí rozvodnění menších toků a zaplnění jindy suchých koryt. Voda také může opět zatopit níže položená místa, podjezdy a sklepy. A pokud se potvrdí i hrozba krup, škody na majetku mohou být mnohem vyšší. "Může jít o opravdu silné bouřky. Kdo nemusí ven, neměl by vycházet," shodují se meteorologové. Tak uvidíme, co se na nás zase chystá. V Hořovicích a okolí doufají, že je to tentokrát mine.