Co dělat při rojení včel? Nepanikařit!

Rojící se včely nejsou nebezpečné
 

Roj včel je děsivou můrou pro nejednoho z nás. Nezapomínejme ale, že rojení je nedílnou součástí včelího rozmnožování. Pro nás je důležité držet se zásadní rady.

Většina z nás při pohledu na roj včel začne panikařit a představovat si úporné bolesti po napadení stovek žihadel. Nejčastějším řešením v takovéto situaci je povolání hasičů. Jak ale říká jeden dobrovolný hasič: „Pokud vyjedeme k takovému případu, musíme roj utratit.“ Jak se tedy zachovat, pokud se v blízkosti našeho domova začnou rojit včely? Sdružení dobrovolných hasičů vydalo pokyny, podle kterých bychom se při rojení včel měli řídit.

Rozlítaný roj včel

 

Zachovejte klid, rojící se včely se přestěhují

Nejčastěji se rojící včely usazují na stromech a keřích. Pokud se jim zalíbil strom na vaší zahradě, pozorujte včely v poklidu zpovzdálí. Pokud nejste silní alergici, nemusíte se roje vůbec obávat. Včely mají v době rojení jiné starosti než útočit na lidi a po pár hodinách nebo pár dnech z vaší zahrady zase odletí.

 

Semknutý roj včel

Proč se včely rojí?

Rojení včel je nezbytné pro jejich množení. V okamžiku, kdy začne být včelám úl malý, vylétne polovina včel společně s královnou před úl. Královna se usadí nejčastěji na blízké větvi a včely se okolo ní srojí. Z původního úlu odchází včely s naplněnými medovými váčky, nemají tedy nutnost bodání. Bodat nebudou ani z důvodu ochrany úlu – momentálně žádný nemají, nepotřebují tedy nic chránit.

 

Včely pátračky mezitím vyhledávají novou a větší dutinu pro úl. Mají schopnost se mezi sebou domlouvat a poté se dohodnout, které místo by bylo nejlepší.

Po nálezu úlu všechny včely přelétnou do nového domova.

 

Pokud zavoláte hasiče, včely usmrtí

Pomoci může včelař

Hasiči mají povinnost utratit neznámé roje kvůli snahám snížit výskyt varroázy a včelího moru. Pokud se tedy necítíte ve velkém nebezpečí, pokuste se den či dva vydržet a včelám se opatrně vyhnout. Na pomoc můžete také povolat místního včelaře, který si se včelami poradí.